49
Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Новият вариант ще намали карантината за ваксинирани

viber icon

„Новият вариант предполага стъпки за намаляване на карантината. Тези, които са ваксинирани могат по-кратък период да са в изолация, защото ваксинираният, дори и да се разболее, той много кратък период отделя вируса и е опасен за другите”, каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV.

По думите му е възможно в следващите дни този въпрос да се обсъди от специалистите в здравното министерство.

„Мисля, че тези дни може би очакваме една нова заповед на министъра за карантината“, каза Кантарджиев.

Флурона звучи страшно, но много рядко се случва някой да е заразен едновременно с грип и коронавирус, като това най-често са хора с увреден имунитет“, каза Кантарджиев.

Той добави, че вероятността да се случи е много малка.

„Ако изкарате коронавирус, два месеца имате слаб имунитет и можете да изкарате грип. Ако пък изкарате грип, може да хванете коронавирус по-лесно“, каза Кантарджиев.

Той препоръча да се постави бустерна доза ваксина за коронавирус, а уязвимите на грип групи да си поставят противогрипна ваксина.

„Инкубационният период на „Омикрон“ е по-кратък – около 3-4 дни. В момента се разболяват хората, които са празнували неправилно Нова година“, каза проф. Кантарджиев 

По думите му това обяснява бързото разпространение и покачването на заболеваемостта у нас през последните дни.

Кантарджиев уточни, че по последни международни данни „Омикрон“ протича по-леко и по-малко засяга белия дроб. Единственото специфично е, че работодателите трябва да се съобразят с това, че скоро ще липсва много от персонала им едновременно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Посветен

Посветен

06.01.2022 | 11:58

Ковид-начална фаза на прехода от човек към двуного.

Отговори
0 0
3,14

3,14

06.01.2022 | 10:37

По колко ти плаща мутрата за глупостите,които "бълваш" почти всеки ден?Всъщност,никой вече не ги чете и почти не ти обръща внимание!Млъкни най-после!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?