46
Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Никога не сме имали толкова болни и умиращи

viber icon

Здравната система и народът са поставени пред голямо изпитание. Никога не сме имали толкова болни и умиращи. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев за БНТ.

"Всичко това е, защото въпросът за сертификатите и ваксинирането трябваше да се постави лятото. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса. Това ще коства много на българския народ", уточни експертът.

"Високомерното отношение на управляващите към експертите беше такова, че доведе до ниско имунизационно покритие, неизпълняващи се мерки, създаде се хаос от заповеди на здравния министър, чието обезпечение не е сериозно", добави той.

"В момента трябва да се изпълняват мерките, да се обясни на хората, че положението е много сериозно. В София имаме 1200 случаи на 14-дневна база за 100 хил. души население. Демек последните две седмици всеки стотен софиянец е боледувал от К-19. Това лично мен ме плаши", каза проф. Кантарджиев.

"Когато излезе статистиката с 240 починали в понеделник, чухме оправдание от министерството как някои казаха: "Ами то защото е понеделник". Абе 20 месеца знаете ли колко понеделници е имало?! Такива цифри никога сме нямали", възмути се той. 

Експертът добави, че антигенните тестове на здравите учителки и влизащи в мола не е критерий за разпространение на коронавируса.

На въпрос може ли бърз антигенен тест да реагира на друг вирус, той отговори: "По начало проблемът на бързите антигенни тестове е начинът на взимането, качеството на теста и това, че при неправилно вземане обикновено е фалшиво отрицателен. Той обаче си реагира за К-19. Има митове, че се бърка. Е не може коза с овца да се сбърка - трябва да си много неквалифициран".

"Хубава идея е да се командироват лекари, но това е част от неизпълнимите неща на министерството от няколко месеца насам. Не искам да ги коментирам, защото ще изпадна в критикарство. Лекарите са свикнали да се създава към тях недоверие в обществото и министерството да не прави нищо за тях", уточни проф. Кантарджиев. 

"Преди 10 дни министърът казваше, че проблеми няма, че всичко е под контрол. Не знам какъв точно му е контролът, но според мен никога не сме имали толкова болни и умрели за един ден. Легла има за сметка на другите медицински дейности, които за жалост не търпят отлагане като например сърдечно-съдова патология, белодробна патология. Следващите седмици ще са много трудни за българския народ", добави той.

"Създадоха се удобни експертни кръгове и не се направи нищо последните 6 месеца", заключи експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

конспирация

конспирация

28.10.2021 | 20:50

Първо бе КОВИД, а после ваксината. Ако някой иска да те убие, ще го направи с първото, а с ваксината, ако си плащаш ще ти разреши да живееш. Логиката сочи, че ще оцелеят ваксинираните

Отговори
0 2
ДЯДО

ДЯДО

28.10.2021 | 18:20

НА ТАКЪВ ПРОСТ НАРОД ТОВА СЕ ПОЛАГА. КАТО РАЗВЪРЗАНИ ,РАЗПАСАНИ ,КАТО НЕВИДЕЛИ СА ХУКНАЛИ НАВСЯКЪДЕ„

Отговори
0 2
д-р Ментърджиев

д-р Ментърджиев

28.10.2021 | 14:44

Колега, по-добре обясни откъде кинти за солидните ти депозити, евтини парцели и т.н..Как не се наяде? Него прави на гърба на нещастието на хората.Кльопай си парички от Данчето Фандъкова и си трай. Не искам акъл и критики от такъв ....../няма да го напиша от уважение към титлата и възрастта ти/.

Отговори
3 2
Стоичков

Стоичков

28.10.2021 | 13:21

Професоре,не ни стигат "математиците",ами и ти реши да даваш оценки.Каквото и да сме изтървали връщане назад няма,то не може и черноморието да се пръска по шевовете,туристическия бранш да е доволен,и сега сме "изпуснали" момента.Цяла година ни обяснявахте,още малко,още малко не остана,сега друга песен.Да ние като население сме си виновни,ама тук щом е доброволно не очаквайте и резултати.

Отговори
3 0
Пурко

Пурко

28.10.2021 | 12:35

Ей пияницо на политика го удари!!!

Отговори
3 2
По ваше време толкова умираха пред стълбите на болниците

По ваше време толкова умираха пред стълбите на болниците

28.10.2021 | 12:17

Посмали, Манго

Отговори
4 2
не така

не така

28.10.2021 | 15:53

по-малко бяха - само един умря на стълбите

Отговори
1 3
Статистик

Статистик

28.10.2021 | 11:23

При ГЕРБ се правеха по 10-11 хил. теста дневно, а от тях излизаха малко над 4 хил. положителни - тоест поне 40%, а сега над 16% не сме минавали. Стига с тези номера професоре !

Отговори
8 5
Мии

Мии

28.10.2021 | 12:13

Причината е по-скоро, че делта варианта е много по-заразен.

Отговори
2 2
Лалев

Лалев

28.10.2021 | 10:41

Наборе ти затвори държавата само с трима заразени, я кажи сега как се правят 51 000 теста на ден? Срената смъртност през 2018 преди ковид е 300-320 на ден, с какво починалите с ковид са превилегировани та чак ехидно се подигравате, За тебе казват че не си никакъв специалист по вируси

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?