Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Катерим се нагоре, всеки ден е спечелен

viber icon

Хората имат нужда от доза успокоение, но успокоението в такава ситуация трябва да е само истина, каза в предаването "Панорама" по БНТ заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Един от математическите модели преценява мерките дали са удачни по това в колко дни дали се удвоява броят на новите случаи. В нашата страна с тези мерки постигнахме, и то последните няколко дена, увеличаване на този срок, това значи забавяне, тръгваме стръмно да се катерим нагоре с броя случаи, което лично мен ме удовлетворява много и мисля, че обществото разбира, че това, което забавяме, става добре. Защото по-малко хора ще се разболеят едновременно, по-спокойно е обществото и това е много важно, заяви Тодор Кантарджиев.

Той сподели, че всеки ден е спечелен с това, че може би този вирус подобно на роднините си ще се държи много по-добре за нас през топлото време, когато всички зимни вируси намаляват или изчезват. А това е шанс за нас.

Професорът допълни, че освен това, ако се докаже, че БЦЖ ваксината наистина има протективно действие, с по-малкото брой случаи там, където хората са ваксинирани за туберкулоза, където има по-малко болни и болните не развиват такава тежка инфекция, това ще е добре за нас:

Ние сме най-БЦЖ-ираната нация не в Европа, а в света. Това са традициите на нашето здравеопазване. Този, който е открил микроба на киселото мляко, е въвел в България още в 20-те години на миналия век туберкулозна ваксина, не БЦЖ. Но след това започва производството в нашата страна. Бяхме много критикувани, че сме една от европейските държави, които продължават да ваксинират бебетата, но май се оказа, че Господ ни е помагал, коментира Тодор Кантарджиев. 

Професорът заяви, че са направени около 7-8000 изследвания в страната. Той призна, че наистина може да имаме някои слабости при тестуването, но тестовете не са лоши, те са препоръчани от СЗО и ЕС.

Сега активно търсим три неща: лекар-сестра с прояви на инфекция трябва да бъдат веднага тестувани, второ - не трябва да допускаме в колективи, които са стратегически важни за държавата, първите случаи трябва да бъдат хващани и изолирани, и трето: всички болни в нашата страна с двойна пневмония или дори съмнения, трябва да бъдат тестувани, заяви Тодор Кантарджиев.

Той беше категоричен, че министерството е направило всичко възможно и за кратко време са се разкрили допълнително лаборатории. "Много лаборатории минаха квалификация при нас и ВМА. И Пловдив ще има, може би в понеделник, Варна вече има, Стара Загора работи брилянтно, в Плевен ще има. Народът няма да го оставим без диагностика", допълни Кантарджиев

Здравето на нацията е на първо място. Не може да рискуваме здравето и живота, защото умират и млади, здрави хора, мисля, че мерките са правилни и трябва малко търпение и стоицизъм. Този народ за 100 години такива войни е преживял, всички са били срещу нас. Националният идеал е да спасим здравето на възрастните, да опазим работата на хората и да не мрат напразно хора, както в някои развити, за съжаление, европейски държави, заяви Тодор Кантарджиев.

Той отново напомни, че всяка епидемия е тест за морала на нацията. "Това да изоставиш възрастните хора, тези, които построиха тази държава, и които цялата тежест на прехода поеха, нашите пенсионери нямат хубавата старост на западноевропеееца. Ще ги пазим и ще правим всичко възможно да работи икономиката, защото народът трябва да се обединява, партиите трябва да си помагат, критика трябва да има, но да няма критикарство", обобщи професорът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

irinka

irinka

03.04.2020 | 23:59

На всички професори, прости или военни, на бактериолозите и мед. персонала от НС, даже и на Цвети Пекинеза трябва да се дава повече възможности за изказване. Ние, бацежираната нация с благоговение ги записваме в тефтерчетата си за да издадем за потомците българския вариант на "Критика на чистия разум".

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?