Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: COVID победи грипа тази зима у нас

viber icon

Нито един случай на грип не е регистриран в страната, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд”.

Той обясни, че когато има един доминиращ вирус, той измества другите вируси и те не се появяват или се появяват много рядко. Според професора основната причина да няма грип по това време са противоепидемичните мерки.

Попитан защо тези мерки не спират разпространението на коронавируса, коментира, че коронавирусът, особено новите щамове, са много по-прилепчиви от останалите вируси. Освен това през ноември и декември имаше пик, припомни Кантарджиев и допълни, че и в момента на определени места, където е имало много заразени, картината се повтаря.

Друг член на НОЩ - проф. Асен Балтов, предупреди, че е възможно въвеждане на нови рестрикции заради растящия брой случаи на COVID. Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто.

Експерти прогнозираха, че в края на януари и в първите две седмици на февруари ще има пик на заболели от грип. Твърдяха, че ще ни налазят четири щама - „Бризбейн”, „Канзас”, „Колорадо” и „Пукет”. За да се обяви национална грипна епидемия, трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия.

Според епидемиолози заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3- 4 седмици. През тези седмици средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем преболедувалите са не по-малко от 250 000 - 300 000 души. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ГЮРО

ГЮРО

08.02.2021 | 21:57

Абе шапка, че след като направихте болниците Търговски дружества, те започнаха да търгуват здраве и живот, търсейки максимални печалби. Кой ще се хаби да лекува онкоболев, като не може да му вземе горницата? От Ковид се печелят по около 23 хилядарки на череп. Какъв грип да признаят, като веднага го пишат Ковид и му взимат мангизите. А другите болести просто не са интересни. За тях си има Погребални агенции, нали бре, Т-ъпчо?

Отговори
10 0
Има грип,няма грип

Има грип,няма грип

08.02.2021 | 21:30

Къде изчезна грипа,мустакат глупак? Да не би да няма вече клинични пътеки,за Тръговците в бяло?? Или Ковида ви позлати?

Отговори
15 1
ГЮРО

ГЮРО

08.02.2021 | 22:02

Всичко вече се изпраща на "златната Ковид пътека". А според д-р Мангъров, Началник на Ковид клиниката към Инфекциозна болница, човекът, който е на предния Ковид фронт и знае какво говори, 90% от Ковид болните спокойно могат да си останат у дома. Ама тогава нанай 23 хилядарки на череп, нали? Затова и д-р Мангъров им е от Дявола по черен.

Отговори
7 0
Мариана

Мариана

08.02.2021 | 20:47

Да бе да бе и какво не всички са болни от covid глупости на търкалета

Отговори
3 6
Мариана

Мариана

08.02.2021 | 20:46

Да бе и какво не всички са болни от covid глупости на търкалета

Отговори
2 4
Пхахах

Пхахах

08.02.2021 | 20:25

Победил, ахха, просто тая година грипа се казва ковид.Стига пропаганда,че това е някъв си вирус

Отговори
17 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай