Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Ако имате този симптом, ще изкарате ковид по-леко

viber icon

„Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус” . Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от „Фокус”. Той обясни, че обикновено COVID инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

„Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването”, каза още той.

„Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума „grippe“ значи сграбчвам. Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест“, посочи той.

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и Бърза помощ.

„Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PCR тестовете. Освен това, през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни проф. Кантарджиев.

„Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PCR тестът ще е положителен“, обясни той.

„В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси”, каза още проф. Кантарджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Абе Меркаджията

Абе Меркаджията

04.01.2021 | 19:49

Мога ли да ти взема мерките за дървеното пордесю другарю педерунгел мечтаещ за мерки Ти бре инцебил еврейски от лакомия еврейска явно на многохилядни погребения си присъствал лично и то все умрели от корона вирус С такава увереност цапотиш с дивотийте си че се чуди човек га спиш Мерки Мерки Мерки Къва мярка шъ ти взема че туй ще ти е последната мярка

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

04.01.2021 | 16:43

500-000 В БГ СА ХОРАТА ЗДРАВНОНЕУСИГОРЕНИ--ДЕМЕК СОЦИАЛНО СЛАБИ--ОТИВАМ НА ЛЕКАР КТО ЗДРАВНОНЕУСИГОРЕН СЪС СИМТОМИ НА КОВИД--ПРАВАТ МИ СРЕЩУ 30 ЛВ ЕДНА РЕНГЕНОВА СНИМКА НА КОЯТО ПИШЕ ЧЕ ИМАМ ДВУСТРАННА ПРОНХОПЛЕВМОНИЯ СЪС СИЛНИ СЪМНЕНИЯ ЗА КОВИД ПАРИ ЗА ТЕСТ НЯМАМ ДОКТОРКАТА НА КОЯТО ПЛАЩАМ 1О ЛЕВА МИ ПИШЕ РЕЦЕПТА С АНТИБИОТИЦИ БЕЗ ДА ЗНАЕ И ТЯ ОТ КАКВО СЪМ БОЛЕН--И СИ ОТИВАМ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО АКО ИСКАМ У ДОМА АКО ИСКАМ В ХРАНИТЕЛНИЯ ХИПЕРМАРКЕТ И ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СИ ЗАРАЗЯВАМ--ИЛИ С КОВИД ИЛИ С БРОНХОПЛЕВМОНИЯ-А МОЖЕ И ДВЕ В ЕДНО--ЗАКАКВИ БРОЙКИ ОТ КОВИД ГОВОРЯТ--КЪМ КОИ ЩЕ МЕ ОПРЕДЕЛЯТ МЕН И ХИЛЯДИ ТАКИВА КАТО МЕН???

Отговори
6 1
ДО ИСТИНАТА

ДО ИСТИНАТА

04.01.2021 | 17:12

разберете не се ли хващат новозаразените направо от лекарските кабинети като бъдат тествани --никакви ваксини няма да помогнат--защото ваксината ви може да е била ефективна до 10 я месец а вие без да знаете че вече нищо не ви пази може да се отзовете със заразен на една седалка в автобуса --а заразения и той незнае че е заразен защото не си е платил в болницата за тест --и го лекуват лекарите без да знаят и те от какво??--къде е тогава реалната борба с ковид??--от една страа пускат ваксини които не се знае колко са годни и ще ви опазят--а от друга страна се пускат от болниците болни със самнения за ковид--и не се изследват защото болния яма пари за тест--пълен абсурд

Отговори
6 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

04.01.2021 | 15:58

ДО НЯКОЛКО ДНИ ПУСКАТ ЛЕКРСТВО ЗА КОРОНА ВИРУС--БЪЛГАРСКО НА ХЮВЕФАРМА КАЗВА СЕ ИВЕРМЕКТИН И Е ТЕСТВАНО И ПРИЗНАТО--ХА ДА ВИДИМ СЕГА ЛЕКАРИТЕ ПАК ЛИ ЩЕ ПРЕПИСВАТ АБТИБИОТИЦИ--СИГОРНО ИМА ДОГОВРКА ЗА ДА НЕФАЛИРА ФАРМАЦЕВТИКАТА ДА СЕ ПРЕПИСВА НА ПАЦИЕНТА ВСЯКАКВА ИЗЛИШНА ХИМИЯ

Отговори
4 3
КУКУ

КУКУ

04.01.2021 | 16:37

След време си припомни какво си писал тук, за да се видиш какъв и диот си.

Отговори
2 9
Д-р ЗОРГЕ!

Д-р ЗОРГЕ!

04.01.2021 | 15:10

Най големия симптом за Ковид 19 е ГЕРБ(ГастроЕзофагиалнаРефлукснаБолест)! ГЕРБ се получава, когато до сфинктера не идва храна и тя се връща през устата! Анадънму! Как се лекува, с промяна на живота или след операция! За не вярващите набери - pirogov. eu!

Отговори
13 10
мерки

мерки

04.01.2021 | 14:57

„В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси”, каза още проф. Кантарджиев." - То някъде по света се знае, но не и у нас! Тук личните лекари продължават с изписването на антибиотици, без доказан коронавирус! В болниците, не знам как лекуват, но смъртността е прекалено голяма, така че, изводите са ясни! Ваксините идват по няколко хиляди, което е крайно недостатъчно! Всяко разпускане на мерките ще доведе до нова вълна и нови жертви.

Отговори
21 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?