Следвайте ни

Проф. Иво Петров с мрачна прогноза за коронавируса у нас

viber icon

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система няма да издържи, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Според него има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. "Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора", обясни проф. Петров, но отбеляза, че най-добре е този въпрос да бъде коментиран от епидемиолозите, а той не е такъв специалист.

 Важно е предпазването, но не само под формата на карантина, а и като обеззаразяване, каза Петров. Той цитира изследване на Станфорд, което е показало, че пречистването и йонизирането на въздуха в затворени помещения също помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

"Няма да имаме ясното кои са ефективните лечения и начини за предпазване срещу коронавируса, преди да са изминали 2-3 години и статистиката да го покаже", каза още той.

„Всички сме, за съжаление, на принципа на пробата и грешката, но вече много знаем за вируса, много знаем за усложненията. Също знаем, че не малка част от хората, които са заразени, го карат леко. Има случи и случаи“, каза проф. Петров.

"В началото се смяташе, че имунокомпрометираните заради слабия имунитет или тези, които са на цитостатици, ще бъдат най-уязвими към заразата с коронавирус, тези със злокачествени и системни заболявания. Оказва се, че уж бурната реакция на уж силната имунна система може да изиграе негативна роля и понякога да доведе миокардит, тоест възпаление на сърдечната тъкан“, обясни кардиологът.

Пандемията взема и косвени жертви. Такъв е случаят с много пациенти със сърдечно съдови заболявания. Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли, разказа кардиологът и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат заразени с коронавирус пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-19 отделение и те са пренасочвани, обясни още проф. Петров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КИванов

КИванов

07.10.2020 | 22:16

Разни и разнообразни доктори се изказват,време е и ветеринарен лекар да поканите,то стадото има нужда от такъв специалист.Моля,да поясня,че ветеринарните лекари ги уважавам и нищо чудно те да се окажат по-подготвени от хуманитарните.И по независими...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?