Следвайте ни

Проф. Иво Петров: 2 джаджи убиват коронавируса у дома

viber icon

„Нещата с коронавируса следват своята логика. Не можеше да се очаква, че толкова бързо ще свърши всичко при условие, че става въпрос за среща с нов вирус“, това заяви кардиолог проф. Иво Петров.

„България много добре доказва, че мерките, които се вземат са изключително важни. Но в страни като Исландия, където градусите са ниски, смъртността е малка, а в Конго, където средната възрастова група е ниска, пак смъртността е малка. В Италия пък средната възраст е над 60 години и там починалите са много.

Възрастовият профил на население в България показа, че се представяме изключително добре. 

Сърдечно-съдовите заболявания пък са една от предпоставките за високата смъртност. Прагматично, ако подходим, трябва да гледаме смъртността за дълъг период, а не кратък“, призова кардиологът в сутрешния блок на БНТ.

От думите му стана ясно, че COVID-19 е неприятна инфекция, която предизвиква пандемична опасност. Развитието на вируса пък зависи от реакцията на организма на приемника. 

„Специфично лечение няма – ваксина, лекарство и т.н, заради това трябва да се набляга на нефармацевтични средства за лечението на коронавируса от типа на ултравиолетови светлини, озон и активни кислородни видове и т. н. Има много методики, които са доказано ефективни над 90%.

Аз вкъщи имам ултравиолетова лампа, а в кабинета машинка за създаване на активни отрицателни йони, които обезпаразитяват средата. Добре е в големите учреждения и предприятия да се сложат подобни неща, а също така и у дома“, призна проф. Петров и допълни: „Епидемията извади на преден план въпроса за новите приложения на стари терапии“.

От думите му стана ясно, че както най-често се случва истината е някъде по средата. Тоест всички медикаменти, които в началото лекарите са им преписвали чудодейни средства, после са се усъмнили в тях.

Той бе категоричен, че информацията, че аржентински учени са разработили серум против COVID-19 от конска кръвна плазма, не е новина.

„Коне, крави, кучета се използват за създаването на антитела. 

Преди дни говорих с израелски професор, който експериментално е направил средство, от което минавайки през кръвта на животни, после ще направят спрейове, които да се впръскват в носа и антителата в носоглътката да ни предпазват още от началото от коронавирус“, поясни медикът.

„Мерките на щаба бяха изключително навременни и правилни. Това го признаха и в световен мащаб. Но не можем до безкрай да живеем изолирани и животът да е спрял.

Може би след година поне 70% от нас ще бъдат по някакъв начин заразени или ще са срещнали коронавируса и ще са донякъде защитени. Това значи ли, че онези 30% незаразени трябва да ги карантинираме? Не, не означава.

Трябва да следваме развитието и логиката на пандемията. Оздравелите и починалите са двата изхода, които трябва да се следят за епидемията. Имаме увеличение на броя на заразените, но и стремглаво увеличение на излекуваните.

Пикът на COVID-19 бе на 20 април. От тогава има бавно, но постепенно и сигурно спадане на починалите по дни в световен мащаб“, категоричен бе проф. Петров.

„65% от нас за съжаление умират в даден момент от някакво сърдечно-съдово заболяване. Заради това една голяма част от хората, които имат К-19 имат и сърдечно-съдово заболяване. 

Не трябва панически да се страхуваме, ако се разболеем. Много хора се излекуват от коронавирус“, каза още кардиологът проф. Иво Петров.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?