Следвайте ни

Проф. Илко Гетов огласи три големи ползи от ваксините срещу COVID-19

viber icon

Общо ваксините са над 40, които се разработват. Безспорната полза е, че те имат голяма степен на ефикасност. Те осигуряват защита от заразяване и са с ниска вероятност от поява не нежелани реакции. Това каза по БТВ проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

"Контингентът, който участва в клиничното изпитване са съответно над 30 и 44 000. Беше лансирано, че ваксината на "Модерна" ще се прилага от 12 до 16 години. На прага сме на взимане на важно решение на Комитета и на ЕК. Ангажиран е изследователският потенциал на цяла Европа. За ваксината на "Пфайзер" трябва да отговорят на допълнителни въпроси. Единият е да се осветли документацията, след като бъде разрешена ваксината.  Надявам се на 31 декември да имаме разрешение за "Пфайзер". Към 12 януари е предвидено да приключи процедурата за "Модерна", каза той.

По думите му ползата от ваксините е изключително голяма. "Защо е толкова къса процедурата - имаме огромен здравен проблем за обществото. Не може да има притеснение – използван е прототип на вече съществуваща ваксина.  Ваксината ще се прилага на лица от 18 до 85 годишна възраст, без хората с алергични заболявания. При много тежки пациенти няма ефект. Става дума за хората, които не са на механична вентилация", допълни специалистът, пише novini.bg.

"Не само хората с алергии, но и лицата под 18 години няма да могат да са ваксинират. Профилът на безопасност на ваксината ще бъде проследяван и анализиран всеки месец. На първо място за това ще следи производителят, след това Агенцията по лекарствата. Всички държави-членки ще трябва да предоставят всеки месец информация на ЕК", каза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

обречени

обречени

12.12.2020 | 14:46

След като лицата под 18 год. няма да се ваксинират, няма ли точно те да станат най-големите разпространители на вируса? А болните и старите, които също няма да могат да се ваксинират, как ще се опазят?

Отговори
1 1
Лъжци в бели престилки

Лъжци в бели престилки

12.12.2020 | 12:51

А не трябва ли да има изследвания за ефективност на ваксината. Лесно е да се направи, доброволците също ги има,но ефекта????

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?