Следвайте ни

Проф. Христова: Вирусът у нас е под контрол, това не е втора вълна

viber icon

Заразата с коронавируса е под контрол в България. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, която е зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

"Има нарастване на заразяванията, но това се наблюдава и в другите страни. Така или иначе има общ прогрес на болестта, но за нашата страна тези случаи не са много. Все още е клъстърно разпространението, но с известно дифузно разпространение. Това всъщност наложи и затягането на мерките у нас. Въпрос на бъдеще е да се види дали и доколко тези мерки ще сработят и нашето съзнание ще бъде достатъчно високо, за да не се предприемат и други мерки", посочи тя.

Според нея в никакъв случай не може да се говори за втора вълна на вируса в България.

"Да, има известен вълообразен характер, намираме се в известен пик, но после ще има намаление, а втора вълна ще има след доста по-голямо намаление през летните месеци. Есента и зимата очакваме втората вълна", каза експертът.

По думите на проф. Христова безсимптомното носителство на вируса е свързано с добрата имунна система на човек.

"Имунната ни система е достатъчно силна, за да държи вируса под подчинение и да ни причинява заболяване. При децата, младите е по-силна, както и при хората с по-малко или никакви съпътстващи заболявания. Категорично те заразяват много по-малко хора", настоя тя.

Според нея COVID-19 не е станал по-агресивен, а в него се натрупват мутации и се оформят две линии - силно и слабо вирулентна.

"Нямаме данни да доминира по-силно вирулентната, като цяло с времето той ще намали силата си", категорична бе тя.

Проф. Ива Христова настоя, че няма как с едно хапче коронавирусът да бъде излекуван.

"Бъдещето в лечението е: първоначално антивирусни препарати, а след това антицитокинови. Вървим към някаква степен на групов имунитет и с времето той ще нараства. Твърде възможно е коронавирусът да стане и сезонна инфекция, защото в момента, в който COVID-19 понижи своята вирулентност, създава безсимптомни случаи и протича леко, тогава той ще стане сезонна инфекция", заключи тя.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?