1553

Проф. Христова: В проба на дете открихме коинфекция - и коронавирус, и грип

В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна е в над 50% от пробите, доминира и с времето все повече се налага. Това обясни пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния ценър по заразни и паразитни болести.

За последната седмица около 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта, допълни тя. Сега е сезонът на грипа и зачестяват случаите на доказан такъв, коментира проф. Христова.

Днес бяха доказани нови 9 грипни вируса от типа H3N2, който е най-разпространен в Европа. И деветте проби са на деца от 11 до 18 години. В една от деветте проби се касае за коинфекция - и за коронавирус, и за грипен вирус. И двамата могат да заразяват едновременно организма, обясни проф. Христова.

Апелът ми е при пациенти с отрицателни тестове за ковид, да се тестват повторно за грип, допълни тя.

В последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което вероятно означава, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната, смята проф. Христова.

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира много интензивно.

Облекчаването на мерките в редица страни се равнява на нашите мерки, макар и затегнати. Великобритания доста преди нас навлезе в бурята Омикрон, сега данните показват намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят мерките, когато и ние достигнем намаляване на заболеваемостта - тези неща са свързани, подчерта проф. Христова.

Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси за нашия имунитет, смята тя.

Единственият начин да сме подготвени за Омикрон е като направим бустер и имаме активна имунна система, която бързо да го разпознае и да го елиминира, категорична е проф. Христова.

Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява, подчерта още наследникът на проф. Кантарджиев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
О боже... Професор

О боже... Професор

28.01.2022 | 23:58

Няма как по едно и също време да има две остри състояния в организма - МЕДИЦИНСКИ ЗАКОН!

Отговори
4 0
Христова мнооо си тъпа

Христова мнооо си тъпа

28.01.2022 | 22:00

Измисли нова думичка, браво . Коинфекция??? И аз открих нещо срещащо се в някои професори. Тъпотия до шия плюс лакомия до шия е равно на ковидидиотия до шия. не се ли наяде бок лук такъв

Отговори
5 0
Аман от

Аман от

28.01.2022 | 21:19

От недоказали се тъпани неуки

Отговори
5 0
Аман от

Аман от

28.01.2022 | 21:18

пРофесори, мАтематици и сПециалисти, бълха и въшка не могат да различат...... А вече хай и почнаха да отделят по три вида вируси от една проба да ва ева в специалистите медийни т е рористи.

Отговори
5 0
Как да каже

Как да каже

28.01.2022 | 21:00

Че биологичната война се води от агресора с биологично оръжие нови поразяващи фактори кръщавано с нови имена

Отговори
8 0
Mимето

Mимето

28.01.2022 | 20:54

Откъде я изкопахте пък тая залязваща звезда от турски сериал?

Отговори
7 0
А ти Миме

А ти Миме

28.01.2022 | 21:07

От изгряващите звезди ли си и в коя сфера удовлетворяваш незадоволените

Отговори
1 7
По-добре да каже

По-добре да каже

28.01.2022 | 20:46

Да каже след като мине пикът на заразяване с Какви нови варианти са се подготвили да ни заразяват и с какви нови задължителни ваксини ще ни накарат да се боцкаме и През колко дни.. и накрая До кога ще ни заразяват с нови варианти защото това не са мутации характерни за естествените вируси а варианти на лабораторно създадени биологични оръжия. И докога ще ни лъжете.

Отговори
13 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?