Следвайте ни

Проф. Христова разкри опасна ли е ваксината за бременни жени

viber icon

Ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени. Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив - ако, не дай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани, заяви проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на БНТ относно ваксинацията на бременни жени.

Още е рано да се каже дали повишението на случаите на коронавирус, което наблюдаваме в момента, е начало на нова вълна, допълни тя. Все още няма рязко повишение на случаите. Към момента добре се управлява епидемията у нас. Няма основание да се смята, че ваксините не са ефикасни. Разрешените ваксини са минали през иглени уши, така че нямаме никакво съмнение. Колко ще мутира вирусът е рано да се каже.

Към момента върви в посока към по-лесно разпространение. Трябва и ние да сме адекватни с ваксинирането и ограничаването на вируса. Начинът да спрем мутациите е с ограничаване на вируса. 

Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са най-добрите в света. Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини, добави тя.

Да, категорично - хората над 65 години могат да се ваксинират с "Астра Зенека", подчерта проф. Христова. Според нея опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна".

Швейцария отложи ваксинацията с "Астра Зенека", но не забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци, обясни проф. Христова.

Налице са и са публикувани неопровержими данни за ефективността на ваксината за хора над 65 години. Освен това, когато една ваксина работи, тя няма праг на възраст.

Относно създаването на антитела при отложена или неизвършена втора доза на ваксината, проф. Христова заяви:

Има известен толеранс във времето на двете дози, със сигурност, ваксината продължава да действа дори при отложена за известно време втора доза. Ако такава не се сложи, човекът не успява да стигне до пълната защита, която предлага ваксината.

Това, което целим е поне една година имунитет, само че ние нямаме такъв период на време след ваксиниране, а искаме доказателства. Колко ще трае имунитетът и колко ще мутира вирусът, е рано да се каже, допълни проф. Христова.

Тя коментира още, че е рано да се каже дали има трета вълна на коронавируса. 127 на 100 000 бяха случаите до миналата седмица. Данните от вчера са 157 на 100 000, така че има плавно увеличение.

Към момента добре се управлява епидемията и има един приличен баланс между мерките и заболяемостта, смята проф. Христова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Катя

Катя

19.02.2021 | 18:24

Ей, поради подобни мнения и изказвания без доказателства в Гърция предстои завеждане под наказателна отговорност на такива пишман доктори. На остров Керкира след злополучната ваксинация в резултат парализираните крайници на мед.сестра я последва лекар със същите симптоми.Като е толкова добра въпросната ваксина и при огромният % заболявания, защо, тогава не я направят задължителна и премахнат писменното съгласие на ваксинирания. Не-мо-гат...Отговорът е прост според д-р Димитриос Гакис : Защото, експерименталната 3-та фаза на ваксината ще завърши в началото на 2022 година.Едва, тогава въз основа експеримента ще се реши и пак е относително, защото 1 експеримент протича минимум 7 години преди да бъде приложен даден препарат. Умът ми не го побира как може един лекар клел се в хипократовата клетва да подвежда хората.Е, да вземат, че да си скъсат дипломите и ги заврат т-а-м.

Отговори
2 0
Да да

Да да

19.02.2021 | 17:07

Спомням си до какво доведе безвредното лекарство ТАЛИДОМИД, препоръчвано на бременни.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай