Следвайте ни

Проф. Чорбанов със сензационни новини за новия щам на COVID-19

viber icon

Новият щам на вируса, идващ от Англия, хвърли в паника половината свят.  И повдигна тревожни въпроси. Ето един важен отговор.

Преболедувалите класическия вариант на коронавируса ще имат защита и срещу новия вариант. Такова мнение изрази имунолога от БАН проф. Андрей Чорбанов в предаването "Неделята по NOVA.".

По думите му генофондът е важен за това колко ще се разпространява новият вариант на коронавируса в различните региони. Това, че той се разпространява във Великобритания, не значи, че толкова бързо ще се разпространява и у нас, смята той.

„Това, че този вирус е по-заразен във Великобритания, особено в южната част, това, че в този генофонд има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото у нас. Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID.

Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания. Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.

"Имаше спор дали децата или възрастните заразяват повече. Аз съм на мнението, че децата не заразяват повече. Когато децата са накуп в стаите, и ако има зараза, може лесно да се направят тестове на учениците и учителите", допълни експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Андрей -змей

Андрей -змей

24.01.2021 | 19:41

Всичко виждам,браво на теб момче

Отговори
3 2
Чорбанов

Чорбанов

24.01.2021 | 19:39

Ти само за генофонд ли ще ни говориш?Мини да сменим чипа .Взе да дава бъг.Поздравиявам те , Бийтълс" Yellow submarine"

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай