Следвайте ни

Проф. Чорбанов: Колективният имунитет сработва, половината няма да се разболеем

viber icon

Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така.

Такаа коментира ситуацията в страната проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН пред БНР.

Той подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

"Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", обясни той.

"По брой ваксинирани сме доста назад. В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините", каза още Чорбанов.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

"В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нужно, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено. Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи", поясни още професорът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да бе

Да бе

25.01.2021 | 15:42

И ти си един м.алоумник! Ревеше срещу мерките заедно с Мангъра! Като нараснаха случаите на 4000 си седна на г.ъза.Сега пак си същия о.лигофрен!

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай