46

Проф. Аргирова: Пикът на Омикрон идва до 2 седмици

Много по-строгите мерки и възможния локдаун ще бъдат винаги съобразени с новия национален план. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Относно рекордните данни за нови случаи и нас през последните дни, тя обясни, че това са не болни, а новозаразени.

Тези хора са заразени, като именно на базата на тази бройка се отчитат и се постановяват мерките, но не са болни хора, които да напълнят болниците или отделенията.

Трудно е, но така е съобразено в плана, засега мислим, че действа добре, допълни проф. Аргирова.

Пикът на Омикрон предстои - според мен ще настане до 2 седмици, след това ще започне спад, смята вирусологът.

Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до Нова година това ще стане, допълни тя.

Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат.

Ако зеленият сертификат остане - от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга - може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече.

Сертификатът за антитела остава, подчерта още вирусологът.

Хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, силно се различават, обясни тя.

Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт.

В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие.

Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, допълни проф. Аргирова.

Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората, обясни тя.

Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон - не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза.

Проф. Аргирова коментира и създадена работна група, в която е поканен да участва доц. Мангъров.

Вчера беше срокът да предам състава на работната група на премиера, това е направено, очакваме да имаме достъп до зала в МС, за да заседаваме, каза проф. Аргирова.

Ние много добре знаем той какво мисли - че изобщо няма значение третата доза и другите дози, той отрича ваксините. Счита, че всички ще се срещнат с вируса и ще добият естествен имунитет, обясни тя.

Проф. Аргирова допълни, че не е парадокс участието на доц. Мангъров, който има коренно различно мнение за ваксинацията и пандемията. Това е личното желание на премиера, който твърдо е на тази позиция, че с всички трябва да се разговаря, допълни тя.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Сервитьорка

Сервитьорка

21.01.2022 | 09:22

Каквото са й поръчали, това е казала

Отговори
0 0
Турист

Турист

21.01.2022 | 03:25

Бабо Радке, от къде идва и къде ще пристигне, щото е важно за мен??? Също така искам да запитам в качеството Ви на Главен Звездоброец и Шаман на Кирето, знаете ли дали Омикрон пристига след 2 седмици с необходимите дози вакса и зелен сертификат?? Или това ще разберете на самата церемония по време на посрещането?? Искам да Ви помоля, ако не е ваксиниран г-н Макарон да не го допускате на територията на страната +зелен сертификат и другата задължителна документация. Благодаря Ви предварително. Дано звездите се наредят правилно. Вярвам Ви безрезервно и днес се перфорирах с 745 игла чувствам се много по-добре. За повече спокойствие и сигурност си ръгнах и 4-ри бустера през 10 минути интервал. Получих, обаче жълт сертификат и ме облялоха с хубава бяла риза, ръкавите и са ми малко дълги, ама кой ти гледа!!! ".. *%. *****. Ще чакам с нетърпение новата Ви научно доказана беседа с нетърпение *****%%+100 5/%

Отговори
3 0
Айляк

Айляк

20.01.2022 | 21:26

Корея , 52 милиона, 700000 прекарали вируса официално, 6000 починали. Хората ваксинирани, имат сега по 6-7000 случая на ден, но не реват, работят, с маски дори и в колата, без маска 1 год. затвор.Задължително отследяване с приложение, на всички корейци под карантина, няма не искам, няма нарушават ми правата. А тук големи умници и много права нарушени при неспазване на никакви мерки и една камара починали. Корея абсолютно застаряваща нация. Но не дават фира, като тук, понеже има ред. Факт.

Отговори
6 7
Ахаа

Ахаа

20.01.2022 | 21:28

И не ги ръководят чалгари и харвардци като просто Киро, нали!

Отговори
5 3
Кажи в Англия

Кажи в Англия

20.01.2022 | 20:26

Какво става и защо отменят всичко при над 150 000 случая дневно? Там нямат капацитети ка теб

Отговори
9 2
там са вакснати и не умират и го карат леко

там са вакснати и не умират и го карат леко

20.01.2022 | 21:15

тука хем не си вакснат , хем не искаш мерки , хем оная работа в другата работа, хем душата в рая

Отговори
2 6
Много станахме ясновидците

Много станахме ясновидците

20.01.2022 | 20:04

Да това с двете седмици явно само ясновидец може да го види за да може така конкретно да се изказва, брей, брей, брей…......

Отговори
8 0
не бе прост - учили са теория на вероятностите, а не на конспирациите

не бе прост - учили са теория на вероятностите, а не на конспирациите

20.01.2022 | 22:13

Та теорията е създадена от Айнщайн, ако си чувал за него, а не от МАНГЪРА

Отговори
1 6
А наша Рада

А наша Рада

20.01.2022 | 19:29

Кога ще бъде разследвана за СПИН скандала от 96г.? Кой всъщност спря разследване срещу нея от службите? Радо,тъмна си....

Отговори
11 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?