46
Следвайте ни

Проф. Аргирова: Омикрон е краят на пандемията!

viber icon

Омикрон е краят на пандемията, която ще отшуми през пролетта на 2022. Тази оптимистична прогноза направи проф. Радка Аргирова в предаването ”Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ+. Относно отшумяването на пандемията, тя добави: "За това спомага натискът, на който е подложен вируса - от масовата имунизация и от огромния брой на населението в света, което влязло в контакт с него. Ще бъде разработена и нов тип ваксина за общо въздействие върху него".

Според проф. Аргирова това е един от възможните сценарии за съдбата на пандемията.

"Това е един от сценариите, който е възможен. Така завърши епидемията през 2003 година. TORs и MERs също бяха коронавируси. Като се замислим, в началото на пандемията SARS е поставен в интересна ситуация - той свободно се разхождаше по света и не бе възпрепятстван от нищо. В момента вирусът е под преса. В цял свят се използват първите специфични антивирусни лекарства и има огромна преса от ваксини. Тази преса кара вируса да мутира така че да може да оживее и тези мутации, които се появяват в шипчестия протеин, са да се трансферира по-лесно. Това е неговата генетична адаптация", каза тя. 

"Този вирус премина през милиарди хора и в този поход силно се намали неговата вирулентност. Вирулентност е възможността да предизвиква инфекциозно заболяване. При това положение виждаме и четем всеки ден нови и нови доклади, например, че все още никой не е починал от "Омикрон".

Знаем за много хора, които са индицирани при проверки с този нов вариант, но са здрави и нямат никакви клинични проявления. Знаем и за заразени ваксинирани, които се разболяват съвсем леко. Сега той се старае да се адаптира, за да може да оживее. Това най-вероятно ще остане вариантът, който ще остане за постоянно и срещу него ще има постоянна ваксина. Работи се по този въпрос", обясни още проф. Аргирова.

Тя заяви, че до 5 месеца трябва да бъде готова новата ваксина, която да защитава от последния вариант на коронавируса.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

мхм

мхм

09.12.2021 | 09:04

Тая дърта барака ше спре ли да дрънка простотии?!

Отговори
4 1
Поздрави

Поздрави

09.12.2021 | 07:49

Кви омикрани кви 5лв… а и да от както има кромид-19 разбрах че нашата радина иманя стотици хиляди доценти и професори брей брей язък че сте толко заблудени и клекнали

Отговори
8 2
биотехнологии

биотехнологии

09.12.2021 | 06:36

Пак не познахте! Как ставате професори да се чуди човек.....

Отговори
7 3
Иво

Иво

09.12.2021 | 01:44

Колко много плоскоземци само!!! Откъде се взехте?!? Аман от конспиратори.

Отговори
3 14
Целта на всяка биологична война е

Целта на всяка биологична война е

09.12.2021 | 00:57

Да има жертви. Изводите си ги прави всеки сам.

Отговори
13 3
Не само нощни шкафчета

Не само нощни шкафчета

09.12.2021 | 00:41

Пълнят се сейфове II трезори в много банки

Отговори
13 3
Нови милиарди за нови ваксини

Нови милиарди за нови ваксини

09.12.2021 | 00:27

А за лекарствата гробно мълчание. И от пролетта ще ни заразяват с нови вируси. Стига с това разпространение на вирусите без да мислите за лекуване. Стига с това пълнене на нощните шкафчета.

Отговори
12 8
Удобно

Удобно

08.12.2021 | 23:33

Колко удобен вариант за фармацефтичните гиганти, нали? Ще има ваксина за него, ако сте имунизирани нема да мрете. На 6 месеца боц. Който не иска доброволно, ще бъде боцнат зорноволно. Защото някой ще плати на едни хора да го криминализират, ако не си боцнат. И н,е не съм антиваксър, просто картите така им се нареждат сякаш май си ги раздават.

Отговори
27 8
Виждам

Виждам

09.12.2021 | 09:15

Не си антиваксър обикновен глупак си

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?