Следвайте ни

Проф. Аргирова: Мутиралият коронавирус вилнее у нас от октомври

viber icon

Мутиралият коронавирус, който в момента вилнее във Великобритания, е у нас още от октомври. Това обяви проф. Радка Аргирова, председател на Дружеството на вирусолозите.

Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март, обясни тя пред БНР. И допълни, че става дума за мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира. 

"Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът. Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозна от оригиналния вирус, като заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

"Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост", изтъкна тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Проф. Аргирова беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Киро

Киро

22.12.2020 | 12:05

Лекарите си правеха пари и преди ваксината и нямат нужда от нея, за да трупат пачки. Напротив, много медици отказват да работят с пациенти. Моя зъболекар напр. го е страх да работи и сега останах без зъболекар.

Отговори
1 0
Мутанти

Мутанти

22.12.2020 | 02:16

Мълчат си от НОЩ, защото са заети да усвоят пари от Ковид Баница 21. Колкото повече жертви,повечко лапкат.

Отговори
2 2
ЗДРАСТИ

ЗДРАСТИ

21.12.2020 | 22:39

Поклон пред професор Аргирова. Но защо това не го научихме от НОЩ? А и прф. Ангелов мълчи като иначе си вдига обичайния шум.

Отговори
8 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?