Проф. Аргирова: Котки и кучета пренасят коронавируса, вече е доказано!

,

Кучета, котки, норки и тигри също пренасят новия коронавирус, вече е доказано научно, че те могат да се заразят от хората. Това обяви пред БНТ проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, която препоръча ветеринарните власти също да се включат в борбата с COVID-19. 

Информацията за пренасянето на заразата по домашните животни е от Хонконг и Белгия.  "Белгия е в Европа, не бива да се пренебрегват съобщения за подобни случаи там", каза още проф. Аргирова. 

Тя обясни, че вирусът отслабва и неговата патогенност намалява, защото вече е минал през над 5 милиона души по света, но това не означава, че трябва да бъде подценяван. 

Проф. Аргирова прогнозира, че наесен е възможно да се появят отново локални епидемии сред групи хора. Все още не може да предвидим какви ще бъдат мутациите на COVID-19 и дали няма да имат по-висока инфекциозност.

Вирусолог №1 у нас обяви и една добра новина.

"Вчера се появиха първите резултати от доброволци в САЩ, върху които е изпробвана ваксина срещу вируса и те са образували антитела. Това е много обнадеждаващо и може вече да се каже, че ще бъде разработена успешна ваксина. Това обаче най-вероятно ще стане напролет догодина", заяви още проф. Аргирова.

Тя посъветва хората, които са преминали през коронавируса след месец-два да си направят изследвания на белите дробове, за да видят дали има някакви поражения и усложнения от болестта.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Kasparov G

Kasparov G

24.05.2020 | 21:51

Има вулгарни и просташки коментари, писани като че ли от един човек. Технически не е възможно. Простотията е безкрайна величина.

Отговори
0 0
Ковид 20

Ковид 20

23.05.2020 | 11:21

Тази откри Америка. Нека си прочете учебниците. Там точно е описано всичко за коронавирусите. Да спре да говори глупости, защото немалка част от населението се зомбира от пишман експерти. Утре улиците ще са пълни с домашни любимци. Заради изперкала лекарка. Марица,защо допуска публикации, които не се проверяват?

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?