Следвайте ни

Проф. Аргирова категорична кой не трябва да се ваксинира

viber icon

"Бих посъветвала хората със СПИН да изчакат с ваксинирането". Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова по Нова тв във връзка с разработваните ваксини срещу коронавируса. 

Тя обърна внимание и на неяснотите около ваксините.

"Нищо не знаем за това как ваксините влияят върху бременните. И при децата не знаем. Има неизяснения относно хората с алергични състояния и автоимунни заболявания. Притеснява ме въздействието върху хората с имунодефицитни заболявания", предупреди проф. Аргирова.

Тя обясни, че 8 дни са нужни да се приготви ваксината, а останалото е въпрос на производство.

"Това са непосредствено един върху друг етапи на изследване и проучване. Всички проучвания на "Бионтех" са направени. Оказва се, че 10 трлн. долара са дадени, за да се направи тази ваксина с такава скорост", каза още вирусологът. 

Според нея е напълно дешифриран геномът на коронавируса. "Щом е известен геномът, вече знаем пътя за ефективен имуноген. Имуногенът е препаратът, който ще бъде използван при ваксината", каза още тя. 

„Много неща се промениха. Най-напред се промени самият вирус. Самият вирус не е този, който беше в началото, вече на практика не циркулира. Два други варианта вече не циркулират, затова пък се появиха мутанти”, обясни проф. Аргирова.

Тези нови вируси като цяло имат една обща черта - по-лесно се пренасят, по-лесно заразяват клетките. Именно това е причината, заради която в есенната част на годината, започна много сериозно покачване броя на новооткритите заразени лица, добави тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?