Следвайте ни

Проф. Ангелов: Увеличава се смъртността сред младите пациенти

viber icon

Има повишаване на смъртността от ковид-19 у нас, но тя не е в резултат на натиск върху здравната система. Притеснително е, че се увеличава смъртността и сред по-младите пациенти. Това каза на извънредния брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Причината според него е, че много от младите търсят прекалено късно медицинска помощ. При тях има случаи когато търсят помощ едва когато вирусът е засегнал изцяло белите им дробове. 

„Не се самолекувайте! Често пъти хората започват сами терапия по това какво са чули от техни познати. Всяка терапия на ковид-19 се индивидуализира. Ако зе един пациент едно лекарство помага, при друг може да се окаже фатално“, подчерта министърът. 

На въпрос защо в България търсим доброволци с обяви в jobs.bg, а в Белгия за тази работа вече са мобилизирани военните от армията, проф. Ангелов каза: „Да се надяваме да не стигнем никога нивата на заболеваемост на Белгия! Там ситуацията е много по сериозна и заради това помагат военните“.

На брифинга бяха съобщени стряскащи цифри за страните на Западна Европа. В Чешката република и Белгия смъртността на 100 хиляди души население вече е над 19. У нас тя все още е 5,2. По този показател сме на 10 място в ЕС.

Цялата територия на страната с изключение на три области е в червената зона за брой на заболели. Само Видинска, Добричка и Силистренска области са в оранжев цвят.

Цяла Европа вече е в червената зона за брой заболели. Континентът е най-поразеното от ковид-19 място в света. Единствените 6 страни извън червената зона са Норвегия, Финландия, Литва, Латвия, Естония и Гърция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

05.11.2020 | 13:03

Нали уж ставал по-заразен, но за сметка на това по-несмъртоносен според "корифеите" на вирусологията... май ще излезе, че "знаем" за него също толкова "много", колкото и в началото?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?