2374
Следвайте ни

Проф. Андрей Чорбанов обясни как работи българската ковид ваксина

viber icon

Държавата даде 600 милиона лева за ваксини срещу COVID, от които 2/3 вероятно ще изхвърлим, а за нашата са необходими между 5 и 15 милиона лева, коментира в интервю за Dir.bg проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. Преди дни той представи официално българския прототип на ваксина срещу Covid-19 на 15-ия световен конгрес за ваксини. Проф. Чорбанов е ръководител на екипа, разработил научната платформа. Ваксината е тествана върху хуманизирани миши модели т.е. експерименталната част с животни е приключила и оттук нататък се чака да бъде изпробвана като комбинация на хора. Сега на ход е държавата да инвестира в нея, призовава българският учен.

Проф. Чорбанов е убеден, че ползите от разработването на ваксината надхвърля границите на коронавируса. По думите му това ноу-хау може да се ползва за разрабоването на много други вирусни инфекции, например срещу грип, и то с дълготраен ефект, далеч над този, който предоставят РНК и ДНК ваксини.

Микробиолъгът е категоричен и по дискусионния въпрос - трябва ли преболедувалият короновирус да се ваксинира? Отговорът е "не", защото естествено придобитият имунетет е много по-дълготраен от ваксинационния.

На въпрос как би действало тяхното ноу-хау и би ли осигурило дълготрайна защита, проф. Чорбанов отговаря следното:

Хората, които разработват тези ваксини, често се подлъгват да търсят най-моногенните компоненти на вируса, тези, които са в пряк контакт с имунната система първоначално. Проблемът е, че точно тези компоненти са най-изменчивите и най-адаптиращите се и водят до неефикасност на една ваксина като защита за дълъг период на време. Тези промени правят нов серотип на вируса или нов щам на вируса, съвсем нов след много мутации.

За да се избегнат тези ефекти, могат да се търсят такива компоненти, които да бъдат непроменени във времето - това са т. нар. скрити епитопи, скрити вътрешни части на протеините, които при навлизане на вируса в клетката, биват представени на имунната система. Базирайки се на такъв тип епитопи може да се търси много по-ефикасна ваксина и именно такъв е нашият вариант.

При него изнамерихме такива компоненти на първия коронавирус - от 2002-2003 г., които са непроменени във времето, но са имуногенни и участващи във имунния отговор. При такава комбинация от много такива компоненти вече може да се очаква да има един стабилен имунен отговор, който няма да зависи от кратките мутации при развитието на вируса. Това е едната оригинална част на ваксината.

Втората е насочването. Всички такива компоненти, независимо дали са вирусни, белтъци, протеини, епитопи, каквото използваме ние, или информационната РНК на другите ваксини, монтират, грубо казано, в специални носители - липидни наночастици. Тези неночастици, които ние използваме, са 100% биосъвместими с нашата клетка, така че е абсолютно безопасно.

Нещо повече - в тези наночестици сме поставили такива елементи, които да бъдат разпознавани от конкретни рецептори от клетки, от които започва реализация на имунния отговор. Тези клетки се наричат антиген представящи клетки и те са стартиращите за един плътен дълготраен имунен отговор. Именно поради тази причина ние насочваме нашите наночастици чрез специален лиганд, монтиран върху тях, към такива рецептори върху клетките, за да гарантираме проникването на вирусния елемент директно в тези клетки. По този начин гарантираме първо ефикасност, защото така придвиждаме това, което трябва да предизвика имунната реакция, и второ, не по-малко важно е, така може да получиме необходимия ефект с много по-малко количество материал.

А колкото по-малко количество от една ваксина въвеждате в един човек, толкова по-малки странични и непредвидими реакции има. Така че комбинацията от тези две неща, които казах, прави нашата платформа много иновативна и нестандартна спрямо другите варианти, които се използват.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

дабеда

дабеда

18.10.2021 | 15:06

Тоя от 20 години все измисля и нищо на мегдан. И сега толкова е измислил.

Отговори
2 2
Това е стара

Това е стара

18.10.2021 | 11:40

Новина . Явно няма с какво да си запълните деня. Дейб@ и л@йняния сайт .

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?