Следвайте ни

Продаваме на Германия защитни облекла, купуваме от тях тестове

viber icon

Бойко Борисов и Ангела Меркел обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и мерките, доказали ефективността си за ограничаването му.

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса.

Канцлерът Меркел е приветствала положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша. В хода на разговора е била задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел са обсъдили също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването.

Министър-председателят Бойко Борисов е изтъкнал, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

"Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство", е посочил премиерът Бойко Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел.

Българският премиер е определил като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

"Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим", е казал още премиерът Борисов пред Ангела Меркел.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Елка

27.03.2020 | 23:30

Здравейте ! Попитайте щаба кога медицинските лица в Пловдив ще имат защитни облекла, очила, маски и шлемове. В интензвните отделения още няма доставка, а слушаме за тях от месец. Загубиха се по пътя ли, какво се случва ? После да не се чудят гражданите защо има заразени медици !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?