Следвайте ни

Прочут лекар разкри лоши новини за България и COVID-19

viber icon

Тревожни данни за COVID-19 и България обяви пред БНР доктор Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд. Той посочи и защо страната ни е в черен топ.

"Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи – почти навсякъде – повече от месец, на някои места това нарастване е в значителна степен, а на други по-малко.

На този фон България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства въобще, но причината, поради която Европейският център за контрол на болестите постави България сред 5-те страни, които са обект на загриженост, е фактът, че въпреки броят на потвърдените случаи не расте, броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства", каза той.

В предаването „Неделя 150“ докторът посочи, че за разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи:

„Този контраст е по-няколко причини – едната от тях е, че в Западна Европа се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора. От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад – средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така“.

Според него е вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и „може би изпускаме много заразени – най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи“.

А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.

„При нас на повърхността видимо изглежда, че няма нарастване на случаите, на фона на нарастващите смъртните случаи, дълбоко се съмнявам, че броят на инфекциите не нараства“, коментира експертът.

И допълни, че в България вероятно нивото на осъзнаване сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават е по-ниско: „А това има голямо значение“.

„Ако погледнете статистиката за броя на заразените, в Европа ще видите, че навсякъде те нарастват много – примерно Франция и Испания, очевидно е, че имаме една втора вълна – на някои места тя е по-висока от първата“, посочи още д-р Марков.

Той изтъкна още, че това, което се вижда от динамиката на разпространение на вируса от пролетта, през лятото и досега, показа, че вирусът не се влияе чак толкова много от климатичните и температурните промени:

„Напротив – повечето от страните, които бяха наложили строги мерки за затваряне, които на повечето места отпаднаха в средата май – около месец по-късно вече видяхме нарастване – в средата на лятото. И това показва, че причината за това нарастване е спирането на строгите мерки за ограничаване на разпространението на вируса. И това не е учудващо, това бе очаквано", добави Марков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

surg

surg

27.09.2020 | 23:05

човека си го има....но сравнява тикви с ябълки да речем.....информацията е ЕС и тази дето я дават у нас нямат нищо общо....истината е една.....според НСИ у нас смъртността не е по висока от тази през 2019 седмица по седмица, има си активна графика, вижте....по няколко причини инфекцията при нас е много по бавна и лека от колкото в ЕС - Испания и Италия да речем дори и Франция...всички коментарии от вън не са сериозни....засега това което официално се съобщава у нас е ОК и приемливо за нас, дано си остане такова, последните 6 м затова говорят....

Отговори
1 0
money

money

27.09.2020 | 18:09

И този усвоява пари от бизнесът, наречен "covid".

Отговори
7 1
Идиоти

Идиоти

27.09.2020 | 17:30

Кой лъжете бре деба ваща мамица еврейска От как тази ваша щуротия е насадихте по света не съм спрял да работя по цяла Европа

Отговори
7 1
???

???

27.09.2020 | 16:49

Просто нямам думи. Българите сме особен вид животно. Трябва да разберем истината по лошия начин. Разбираме от всичко- футбол, медицина, строителство и какво ли не още. Цял свят носи маски, ние сме вечеряли с господа. Той шопа в зоологическата градина като видял слон, казал :"Е, па такова животно няма"

Отговори
2 8
Истината

Истината

27.09.2020 | 12:41

Реалната истина е че в България КОЙТО и ОТ КАКВОТО и да е починал.......е записано че е от Ковид 19. Дори се плащат сериозни пари за да бъдат хората записани жертви на вируса......... Причината е че РЕАЛНО заболелите от този вирус са МАЛКО.......а в същото време ТИКВАТА се бори за ПАРИТЕ от ЕС. Интересува ги само КРАЖБАТА. И НА ТЕЗИ ПАРИ!!!!!!!;

Отговори
13 14
Панталей пътник

Панталей пътник

27.09.2020 | 12:19

След като ползва доктора официални данни,там всичко е надуто и е лъжа... Тиквата лъже и народа и Европа за да му дадат повече пари, които да открадне

Отговори
12 14
ОКФСОРД

ОКФСОРД

27.09.2020 | 12:17

Там нещата са ясни,повече лъжи,повече паника. Този известен лекар не го бях чувал.........

Отговори
15 11
Любопитко

Любопитко

27.09.2020 | 11:18

В крайна сметка, нарастват или не нарастват смъртните случаи??Вие д-р Марков или грешите или имате проблем с езика, а прогнозата е уникална.

Отговори
18 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?