Следвайте ни

Пробив в лечението на коронавируса! Блокираха репликацията му

viber icon

Ново активно вещество, което предотвратява самовъзпроизвеждането на коронавирус след заразяване на пациент, бе открито в Турция. Пробивът е дело на доцент Зухал Герчек от химическия факултет в университета "Бюлент Еджевит" в северната провинция Зонгулдак.

Като част от научната общност в Турция, която търси лечение или ваксина за коронавирус, доцент Зухал Герчек се надява да допринесе за разработването на ефикасно лекарство срещу Covid-19. 

Той разработил активно вещество, което блокира най-сериозното свойство на COVID-19 - репликацията. 

„Веднага щом влезе в тялото ни, вирусът започва да се размножава сам. Откритието помага да се спре това. Минимализирането на нивото на вируса в организма ще доведе до намаляване и на действието му“, каза тя.

Разработването на веществото се основава на компоненти, които вече са налични в лекарства, използвани при лечението на коронавирус. Лабораторни експерименти установиха, че седем нови компонента, синтезирани в проучването, спират вируса да се възпроизвежда сам. „Проучихме взаимодействието на тези компоненти с COVID-19. Нашето проучване доказа, че синтезираните от нас компоненти са далеч по-ефективни от хидроксихлорохина“, каза тя, позовавайки се на антималарийно лекарство, което преди се използваше срещу COVID-19.

Герчек каза вчера пред агенция Демирьорен (DHA), че „Полученият компонент има по-лесен синтез при производството и това позволява ниски разходи за производство, но по-висока ефективност.“

Когато се използва в лекарства, това ще помогне на пациентите да развият минимални симптоми, според Герчек. Тя каза, че сега се нуждаят от допълнително проучване с по-голяма група изследователи, за да подобрят веществото. 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Паразитите!

Паразитите!

27.03.2021 | 14:17

Във БАН се правят изследвания за възпроизводстто и генетичното размножаване на вируса на малоумието което е в основата на избора на професори и академици! Те са като надениците, ке умрем за тях, ке им даване пари на ангро а те само ше филосовстват, ше си получават заплатите на гърба на народа за нищо правенето си!

Отговори
6 6
'читател

'читател

27.03.2021 | 14:17

Сега нали е много модерно да се участва в съвместни проекти в наука-международни, затова нашите учени да предложат на турските си колеги такъв съвместен проект, от нас интервютата, хукането, провинциалните дрънканици и обясненията, от турците работа, работа, работа и така до общ съвместен успех. Браво на нас.

Отговори
5 4
М дааа

М дааа

27.03.2021 | 13:58

А нашите "учени" от БАН кога?

Отговори
8 2
батала

батала

27.03.2021 | 13:08

една добра новина

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?