Следвайте ни

Пробив! Спасиха тежко болна от COVID-19 с нов подход в Пловдив

viber icon

Пациентка в изключително тежко състояние с коронавирус беше спасена в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ с нов терапевтичен подход.

Лечението бе проведено от екипа в отделението под ръководството на началника д-р Стефан Василев и консултанта д-р Чавдар Ботев, водещ хематолог с 30-годишен опит в терапията на тромботични микроангиопатии.

Д-р Ботев

На практика това беше нашият последен опит да спасим 55-годишната жена, на която COVID-19 причини животозастрашаваща тромбоза на съдовете, довело до интубирането, каза д-р Ботев. Той припомни, че всички терапии, без приложението на ремдесивир, в цял свят, а не само у нас, са експериментални, затова всяка се одобрява от комисията по лекарска етика в болницата.

„Д-р Василев ме покани, защото пациентката е развила тромботична микроангиопатия. Спадът на тромбоцитите беше 50% за ден, лактат дехидрогеназата се беше покачила, което беше довело до запушване на кръвоносните съдове във важни органи – сърце, бъбреци, мозък. Най-напред поставихме висока доза медикамент за лизиране /разрушаване/ на тромбоцитите. След това сложихме сърфактант, а накрая направихме плазмафереза“, разказа хематологът.

В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение, за 5 дни съставът на кръвта се нормализира, а състоянието на болната започва да се подобрява. Д-р Ботев увери, че с терапията на пациенти с коронавирус с плазмафереза на тромботична микроангиопатия не се получава увреждане на мозъка, което се констатира при 53% от тежко преболедувалите и интубирани.

И трите метода, ползвани в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ и дали отличен резултат за 55-годишната, са в процес на клинично проучване, но до момента се очертават като суперперспективни. Според д-р Ботев приложени правилно в посочената последователност, гарантират фантастични резултати.

Тук е спасена тежко болната жена

Тази технология може да спаси 90% от интубираните заразени с коронавирус, а също и да ги запази от последици за мозъка. В момента 95% от болните на апаратна вентилация загиват, посочи за сравнение водещият специалист.

Д-р Ботев заяви, че освен това има и медицинска апаратура, която показва, че кръвта на заразения се сгъстява и той е застрашен от тромбоза 3 дни, преди да бъде интубиран. Ако тогава се започне лечението, на пациента ще бъдат спестени доста страдания, прогнозата за изход е по-добра, ще се съкрати и вътреболничният престой.

Затова той предлага Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ да се превърне в Център за лечение на тежко болни с COVID-19. Екипът е подготвен отлично, а болницата разполага с необходимата медицинско оборудване за диагностика и лечение, аргументира се д-р Ботев.

Нашата мисия е да помагаме в максимална степен на болните и сме отворени за всички идеи, с които можем да постигнем тази цел, заяви управителката д-р Надежда Крумова.
По отношение на ваксината той коментира, че хората, които не се имунизират, са изложени на риск, защото автоимунното заболяване е не само непознато за медицината, но и протича коварно.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

11.12.2020 | 15:26

Ама докторе, те нямат полза да ги лекувате, имат полза да умират от корона и да взимат помощи от европа!

Отговори
1 9
Хайдееее

Хайдееее

11.12.2020 | 18:08

Счупи тъ по мера с този коментар !!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?