Следвайте ни

Пробив! Откриха "бронебоен патрон" срещу COVID-19

viber icon

Не, лекарство нямаме, никой го няма. Най-вероятно то ще се появи след не по-малко от година време и след като вече бъде разработена ваксина срещу коронавируса, но смея да твърдя, че в университетската поликлиника „Сан Матео“ в Павия вече притежаваме истински бронебоен патрон срещу “Ковид-19“, който изстрелян в точния момент и по добре фиксираната цел, ломи безмилостно болестта. 

Това заяви за „Монитор“ генералният директор на болничното заведение д-р Карло Никора, който е един от най-уважаваните здравни мениджъри на областта Ломбардия и цяла Италия.

Става дума за антитела – килъри на коронавируса, изолирани от вирусолозите от поликлиниката начело с проф. Фаусто Балданти от кръвта на вече излекувани пациенти. Разбира се, лечението с плазма не е нещо ново и непознато, касае се за „споделяне“ на придобитата от преболедували хора имунна защита.

Но според д-р Никора учените от „Сан Матео са изобретили специална терапевтична схема, която са приложили върху 48 пациенти с изключително добри крайни резултати. Защото екипът на проф. Балданти е успял да изолира, да открие антитялото, което поразява пробивните глави на коронавируса, самите „корони“, онези, които се виждат на неговите изображенията му и без които той не може да проникне в клетката и да я унищожи.

По принцип имунната система на човешкото тяло произвежда куп антитела, всяко едно от които поразява различни части от даден вирус – мембарана, „глава“, „пипала“, сърцевина и т.н.

И след като една от водещите фармацевтични индустрии в Италия изпраща в „Сан Матео“ в началото на март серологични тестове за идентифициране на антителата на коронавируса в кръвта на излекувани пациенти, местните вирусолози си зададат въпроса защо трябва да търсят всички антитела срещу коронавируса, а не установят само онова антитяло, което неутрализира преди всичко разпространяването му?

Тоест обгръща и поразява „пробивната глава“ или протеина, известен като Spike – S1 и S2, без който вирусът не може да проникне в клетката и да я умъртви. В кръвта на излекувания пациент обаче може да има както 150, така и 15 от поразяващото „главата“ на коронавируса антитяло, като след редица опити и безсънни нощи специалистите от „Сан Матео“ успяха да установят онези нужни за неутрализирането на коронавируса целеви антитела.

После те „прекрояват“ работния серологичен тест така, че да открива и „преброява“ точно тях, което означава, че за изготвяне на плазма за лечение на болни от „Ковид-19“ ще може да се взема не „небоеспособна“ кръв, а само такава с нужното количество антитела. Които ставата истински трепачи, благодарение на разработената в „Сан Матео“ технология.

“Това означава – обяснява д-р Никора, - че ние нямаме лекарство, нямаме ваксина, но казано простичко имаме „куршум“, който убива коронавируса при точна стрелба, най-добре на втората седмица от развитието на болестта“.

Според здравния мениджър става реч за т.нар. пасивна имунизация чрез преливане на обработена плазма с посоченото вече антитяло – около 250 мл, като от взети примерно 500 мл кръв от излекуван пациент могат да се направят два „куршума“.

В Италия е забранено, но д-р Никора е убеден, че в САЩ вече прилагат терапевтичната схема от „Сан Матео“ като ваксина на лекари и медицински сестри, лекуващи „Ковид-19“. Мениджърът каза още, че 50% от излекуваните от коронавирус пациенти, както и 10 на сто от участващите в борбата с болестта медицински работници, притежават нужните „бронебройни патрони“.

И след като те бъдат установени, поне в Италия като начало могат да бъдат осигурени над 150 хиляди „боеприпаса“, достатъчни за посрещане и разбиване на евентуална втора вълна на коронавируса. Както и за спокойно изчакване на така жадуваната ваксина срещу поредната античовешка напаст.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?