Следвайте ни

Пробив! Лек срещу паразити може да убие коронавируса

viber icon

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. През май е стартирало клинично изпитване на лекарствения продукт ивермектин. Възложители и произведители на лекарството са български. В клиничното му изпитване в момента участват 30 пациента от 9 болници в страната при спазване на всички регулаторни изисквания.

Според медицинската литература ивермектинът е лекарство, използвано за лечение на много видове зарази с паразити. Това включва въшки по главата, краста, речна слепота, стронгилоидиаза, трихуриаза, аскариаза и лимфна филариаза. Може да се приема през устата или да се прилага върху кожата при външни зарази.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов обясни, че повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за болен от коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?