Следвайте ни

Пробив! Има връзка между ваксината БЦЖ и смъртността от COVID-19

viber icon

Учени от САЩ откриха връзка между ваксината БЦЖ срещу туберкулоза и смъртността от COVID-19.

Те свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от коронавируса по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулозата, пише сайтът medRxiv, който представлява онлайн събирачка на все още непубликувани предварителни научни анализи и доклади по различни медицински, клинични и здравни теми.

"Тези страни, в които не е имало универсална ваксинация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много. Освен това ваксинацията с БЦЖ намалява и случаите на зараза с новия коронавирус", констатират авторите на анализа. Те са от Технологичния университет на Ню Йорк, а сред тях е и българката Виолета Руменова.

"Комбинацията от понижена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от главните инструменти в борбата срещу кронавируса", смятат учените, ръководени от Арън Милър.

Ваксината БЦЖ (BCG)- бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. Тя остава главно средство за борба с туберкулозата и досега, макар и мнозина специалисти да се съмняват в ефикасността ѝ, особено ако се използва за възрастни.

Миналата седмица австралийски учени обявиха, че започват изследване дали ваксината БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус.

За изследването си учените от САЩ са обработили статистически данни за използването на ваксината БЦЖ във всички държави по света и са ги съпоставили с информация как се развива в тях пандемията от Covid-19. Те са анализирали също как влияе нивото на здравеопазването в тези държави върху разпространението и смъртността от навия короанвирус.

Това сравнение разкрило любопитна тенденция. Макар и като цяло разпространението и смъртността от новия коронавирус да зависели от икономически показатели, в неголяма група държави, сред които САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни това не било така. Във всички тях не е правена масова ваксинация с БЦЖ. В резултат, пишат учените, заразяването с новия коронавирус в тях е четири пъти по-високо, отколкото за цялата планета като цяло. Това е характерно и за смъртността, пише в доклада, цитиран от БТА.

В държави като Бразилия и Япония, където ваксината се поставя постоянно от началото на миналия век, смъртността от Ковид-19 е необичайно ниска спрямо състоянието на икономиката.

В Китай ваксината БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те години на миналия век, но това се прекратява по време на културната революция (1966 - 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури, отбелязват авторите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Dora

Dora

01.04.2020 | 06:36

Ne vi e sram."da im e cestito " Bezcovesctina!PROSTOTIATA, TROABVA DA UMRE!

Отговори
1 3
Жулиен Гаков

Жулиен Гаков

31.03.2020 | 22:55

Пак благодарение на ,,лошия" социализъм много хора ще спасят кожат а напредналия капитализъм ГО докара до там че ДА мрат като мухи! ДА им е честито!!!

Отговори
20 14
irinka

irinka

31.03.2020 | 20:22

Добре е че го доказаха защото престанах да изпитвам комплекси когато някои маргинали ме питаха какъв ти е тоя белег на дясното рамо.

Отговори
23 9
Какво доказаха ?????

Какво доказаха ?????

31.03.2020 | 20:39

Ако бяха доказали нещо ново щяха да го държат цял ден като първа публикация с етикет "СКАНДАЛНО". Предвид мълчанието на редакцията, към момента скандален е тяхния професионализъм, освен ако не ме опровергаят с мнение по въпроса.

Отговори
18 5
До редакцията

До редакцията

31.03.2020 | 20:21

Бихте ли дали становещето си относно публикацията си /без автор/, съпроведена със снимков материал за защитние облекла на персонала на инфекциозна к-ка с етикет " скандално ". В друга пловдивска медия е публикувано отворено писмо от ръководството на УМБАЛ " Свети Герорги" до всички медии, с което трябва да сте запознати. Ако сте установили, че сте се "подвели" , бихте ли се извинили на читателите си за грубата дезинформаия всявща паника и недоверие. Надявам се да проявите професионализъм тоази път и да публикувате станвището си.

Отговори
18 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?