Следвайте ни

Пробив: ЕК сключи договор за доставка на лекарство срещу COVID-19

viber icon

Европейската комисия съобщи днес, че е сключила договор за доставката на лекарство, което се бори срещу COVID, произвеждано от "Глаксо Смит Клайн" (Glaxo Smith Kline/GSK), предаде БТА.

В съобщението на ЕК се обръща внимание, че препаратът (sotrovimab/VIR-7831)все още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Лекарството ще може да се прилага едва след разрешение от ЕАЛ или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага.

Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуждаят от допълнителен прием на кислород. Лекарството е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система.

Към обществената поръчка за доставка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 държави от ЕС. Комисията не уточнява кои са тези страни, но отбелязва, че досега е осигурила 12 милиарда евро за борба с COVID.

През юни ЕК съобщи, че пет подобни лекарства може да бъдат одобрени в ЕС скоро - три до октомври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще състави списък от поне 10 възможни лечения на новата болест.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

хаха

хаха

28.07.2021 | 19:07

Каквито са пландемията и ваксините, такова им е и лекарството. Ще ни лекуват без да сме болни.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?