Пробите за коронавирус в Пловдив са отрицателни 

Двете съмнителни проби за заразяване с коронавирус в Пловдив са отрицателни. Към момента няма взети нови проби. Това стана ясно  след заседание на кризисния щаб. Предприети са всички предпазни мерки, но при установяване на COVID – 19 в града под тепетата и областта, проблем ще се окаже малкият брой инфекционисти. Специалистите в УМБАЛ „Св. Георги“ са едва 14, а в Карлово – двама.  Това означава, че при масова паника сред пловдивчани те няма да могат да предоставят качествена услуга. Затова от кризисния щаб призоваха да не се създават предпоставки за излишно напрежение сред гражданите. 


„Няма как всеки който има подозрения за заразяване с коронавирус да бъде хоспитализиран. На бърза помощ трябва да звънят хора, които имат висока температура над 3 дена“, обясни областният управител Дани Каназирева. 


Очаква се  до 10 дни всички медици, социални работници и полицаи да бъда обезпечени със защитни облекла. 


Междувременно всички големи болници са в готовност да приемат пациенти.  В УМБАЛ "Св. Георги" от 82 легла, педназначени за хора със съмнения за коронавирус, в момента  са заети 50. На разположение са още 36 легла в Окръжна болница, 10 във ВМА. Резерва ще са още 10 в Кожна болница и в Св. „Мина“. В Карлово има още 10, като общо свободната леглова база в Пловдивска област е 2500.  Спешните екипи за областта са общо 24.


След заседанието на кризисния щаб стана ясно, че предстои да се обадят на автобусните превозвачи в областта да дезинфекцират рейсовете. Освен това стриктно се следят пристигащите на летище Пловдив, заради пренасочените от София полети. 


„Препоръчали сме на родителите, които имат възможност, да не пускат децата ди на детска градина и ясли. Не можем да сложим маски на децата”, добавиха от РЗИ-Пловдив. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?