46
Следвайте ни

Признават ковид сертификатите по 9 месеца за пътуване в ЕС

viber icon

Европейската комисия съобщи, че е приела нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против коронавирус, предава БТА.

 Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде девет месеца от поставянето на последната доза.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза. Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите - 3/3, пояснява комисията.

 Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила. Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света. Уточнява се, че представените днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Otoplitel

Otoplitel

22.12.2021 | 00:00

Не ми се вярва това да се случи.Гарантирано няма да се приеме от хората.Ще се се компроментират съществуващите ваксини.Това би довело до промяна на лечението и създаване на нови лекарства от много но малки компании по целия свят.

Отговори
1 0
КУКУ

КУКУ

21.12.2021 | 15:23

Защо бързах по дяволите. Аз не че ще пътувам, ама все пак. Така вярата на хората въф ваксинацията пада драстично. Преди два дни имаше само 5800 боцнати и 85% от тях бяха на трета игла.

Отговори
8 0
Ваксиниран евреин

Ваксиниран евреин

21.12.2021 | 14:49

И на 5 месеца да ги направят. Панелистанци не са необходими в уредените общества. Нека си бъдат свободни по външните клозети!

Отговори
0 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?