Следвайте ни

Признаци, че домашната ви котка е заразена с COVID-19

viber icon

Повишена температура, апатия и липса на апетит, това са признаци, които подсказват, че домашната ви котка може би кара COVID-19, обобщиха руски учени, изследвали болен домашен любимец от Санкт Петербург, пише DarikNews.

Това бе първото в Русия генетично изследване на вируса SARS-CoV-2 при домашна котка, отбеляза РИА Новости. Учените от Санкт Петербург изтъкнаха, че животното е заразено от своите стопани, изкарало е лека форма на болестта и в момента състоянието му се подобрява, според екип от изследователския институт по грипа „Смородинцев“.

„Изследователи от Изследователски институт по грип „А.А. Смородинцев" проведоха първото в Русия генетично изследване на вируса SARS-CoV-2, открит в домашна котка", се казва в съобщение на институцията.

При него се оказва, че котката най-вероятно е заразена от собствениците, а вирусният щам, открит в нея, е идентичен с разпространения в Русия вариант.

"Най-вероятният източник на инфекция за домашен любимец са собствениците, които са се разболели по-рано и са изкарали лека потвърдена коронавирусна инфекция COVID-19. Животното е имало повишена температура, апатия и липса на апетит“, изброяват учените.

Патогените, изолирани от домакинята и котката, са почти идентични, те принадлежат към най-често срещания тип на вируса в Русия.

"В момента състоянието на животното е стабилно, апетитът се е възстановил, домашният любимец се оправя", допълват от института. Според Изследователския институт по грип все още може да се твърди, че единственият източник на инфекция на животните са собствениците, а самите животни не са в състояние да предадат вируса нито едно на друго, нито на хората.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Само туй ли Може и още Напънете се

Само туй ли Може и още Напънете се

17.01.2021 | 23:41

Хубуу мъ информирате за котарака Ами нещо за прасето ми за уфците ми за телето ми Нещо за тях да мъ информирате За флората нещу да кажете че съм притеснена за мушкатото ми Гледам го оклюмало Дъл не е имало контакт с друго мушкато без маска И най вече коя ваксина да съ снабдя да си ваксинирам стадото уфце че нещо дигнаха температура кихат кашлят зачервени очи рядката ги гони Абе всички признаци на Ковид А маски не щът да слагат Ко да ги прайш Хайвани Решила съм да им сменя чипа Дъ ни съ вече уфце За заглавието им шъ помисля

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай