Следвайте ни

Приложение ще предупреждава за заразяване с COVID-19

Същевременно се гарантира запазването на конфиденциалност по отношение личните данни на лицето

viber icon

Германски програмисти разработват приложение, което ще предупреждава собствениците на смартфони за евентуално заразяване с коронавирус. Същевременно се гарантира запазването на конфиденциалност по отношение личните данни на лицето, пише "Дойче веле".
 
Епидемията от коронавирус в Германия продължава да се разпространява с плашеща скорост, въпреки че кривата на ръста вече е по-малка.

Фактът, че броят на заразените се увеличава с по-бавни темпове е слаба утеха. Според експерти, ограничаването на скоростта на разпространение на SARS-CoV-2 може да стане с помощта на масово и по-точно тестиране.
 
Проблемът, обаче, се състои в това, че капацитетът на лабораториите е ограничен. Освен това има смисъл да бъдат тестирани хора, които потенциално биха могли да са се заразили, защото са били в контакт с болен.

В Германия изход от тази ситуация виждат в използването на специално приложение за смартфони, което позволява да бъде определен кръгът от лица, които са се намирали близо до диагностицирания носител на коронавирус.
 
Там са проучили внимателно методите за геолокация, които се използват за тази цел в някои азиатски държави като Китай, Тайван, Хонконг, Сингапур и Южна Корея.

Оказало се, че за Федералната република е най-подходящ опитът на Южна Корея, където потребителите доброволно споделят данните за своето местоположение.

В тази държава успяха рязко да намалят темповете на разпространение на коронавируса, без общественият и икономически живот да бъдат доведени до кома.
 
Гражданите на Южна Корея, обаче, не са толкова придричиви по отношение сигурността на личните данни, както германците.
 
Затова властите в Германия са наясно, че хората биха се съгласили на подобен технологичен контрол срещу разпространението на коронавирус, единствено ако бъде гарантирана тяхната анонимност.
 
В момента за решаването на този въпрос работят специалисти от институтите „Роберт Кох“ и „Хайнрих Херц“.
 
Те разработват специално приложение с използването на Bluetooth технологията, която сканира околността и определя наличието на други смартфони в неголям радиус.
 
Приложението генерира и периодично променя идентификационния номер (ID), така че да не бъде разкривана самоличността на неговия собственик. Когато два такива смартфона се намират един до друг на разстояние по-малко от 2 метра – съседни седалки в автобуса, метрото или на опашката в магазина, те си разменят тези идентификационни номера, които остават за две седмици в паметта на телефона.

На практика смартфоните си „водят дневник“ на контактите.
 
Ако по-късно някой от собствениците на смартфона се зарази и попълни съответната информация в приложението, ID се подава автоматично на сървъра, достъп за който ще имат единствено тези два института. Гарантира се анонимността на името, телефонния номер и всякакви лични данни на човека.
 
Информацията на сървъра ще позволи декриптиране на ID на всички останали приложения на смартфони, които са се намирали близо до заразения собственик на телефона.

През тези приложения ще постъпва сигнал за тревога с уведомление за възможно заразяване, както и препоръки за даване на проба и оставане под карантина. Собствениците на смартфони с такива приложения също ще остават анонимни.
 
Министърът на правосъдието на Германия Кристин Ламбрехт поддържа по принцип идеята за използване на подобно приложение за смартфони, но настоява да бъдат изпълнени редица изисквания, свързани с гарантиране нормите на правовата държава.
 
Това означава, на първо място, гражданите да бъдат убедени, че по този начин е наистина възможно да се спаси живота на хората, и второ, да се гарантира спазването на техните права, което може да се постигне само чрез доброволно използване на такова приложение.
 
За да бъде ефективно приложението в борбата срещу коронавируса, е необходима не само готовност от страна на гражданите да си го инсталират на смартфоните, но и да се увеличи потенциалът на лабораториите.

Ако човек получи съобщение, че има вероятност да се е заразил, той трябва да има възможност да премине през бързо тестиране. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?