Следвайте ни

Прибират пейките от парковете, за да не се трупат хора

viber icon

 Прибиране на пейките от всички паркове, за да няма събиране на хора. Това е следващата стъпка в опитите да се накарат българите да си седят по къщите заради епидемията от коронавирус. Първи към махането на пейките пристъпи бургаският кмет Димитър Николов, който се похвали за акцията във Фейсбук. 

"И за мен не е приятно, но хубавото време и раздумките по пейките в парковете и градинките изкушават да се върнем към обичайния си начин на живот. Затова ще ги разредим, вдигнем или съберем една върху друга на местата, където по мои наблюдения, се струпват най-много хора", написа Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ. 

Акцията е в “Борисовата градинка”, парк “Света Троица” и парк “Славейков”,  “Меден рудник” и  Морската градина.

 "Не можем да приберем всички, но поне ще ги намалим драстично! Живот и здраве, когато всичко приключи, пак ще ги върнем по местата. Времето ще става все по-хубаво и ще е все по-трудно да се спазват забраните. Няма друг начин, съжалявам!", пише още Николов.

Мярката с пейките трудно ще бъде приложена в Пловдив, защото на много места съоръженията за почивка са циментирани, за да не се крадат.

Само две дузини глоби от по 5000 лв. пък изпразниха напълно варненската Морска градина. Камерите на няколко телевизии показаха, че парка днес е напълно пуст в иначе пълното с хиляди хора, особено в почивните дни пространство. Засега в София полицията само предупреждава и извежда от парковете.

Всичко това идва след като за няколко часа в петък следобед на 23-ма души са били съставени актове и те са били глобени с по 5000 лв, защото се разхождат в Морската градина във Варна, въпреки забраната да се влиза в паркове и градинки по време на епидемията от COVID-19.Това обявиха от ОДМВР Варна. Веднага от варненската полиция призоваваха всички граждани да спазват ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение в страната, пише "Сега".

Актовете са на основание на закона за здравето, който предвижда 5000 лв. глоба за нарушаване на противоепидимични мерки, наредени от министъра на здравеопазването. Тази нова норма бе приета само преди няколко дни и е част от обнадорвания закона за изънредното положение.

Със Заповед от 20 март т.г. Кирил Ананиев забрани посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?