2374
Следвайте ни

Президентът нахока министрите, никаква задължителна ваксина ВИДЕО

viber icon

Свързани новини

Нови антиковид мерки може да бъдат въведени в България след срещата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова със служебни министри днес. 

Срещата на "Дондуков" 2 с президентът Румен Радев и министрите от служебното правителство във връзка с разпространението на КОВИД-19 у нас започна в 12 ч. 

"Напълно осъзнавам негативния ефект от локдауна. За мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът за нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички битки, за да защитим живота и здравето на българите. Затова подкрепих вашето решение – защото то оставя обществото и икономическия живот отворени и дава свобода на избор", каза още той.

Румен Радев обърна внимание на темата за издаване на сертификат срещу тест за антитела.

"Знам, че издаване на сертификат срещу антитела е много сложен казус, но това касае хиляди българи и апелирам правителството бързо да проучи опита на други държави и той да бъде приложен и у нас", допълни Радев.

Относно темата за издаване на сертификат срещу антитела, министър Кацаров каза: „Настоявам нашите експерти да продължат да обсъжда този въпрос. Имам информация, че тази тема се обсъжда и в Европейската комисия. Надявам се в кратки срокове да имаме решение по въпроса – дали антителата може да служат като условие на защита и също така да се определи срокът на валидност на един такъв документ“.


"Очаквам указание от личните лекари и болниците за ваксиниране на хора със специфични заболявания. Остава открит въпроса за контрола на спазването на мерките. Ако такъв не бъде приложен, мерките няма да има ефект. Мерките трябва да изключват дискриминация. Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт", каза още Румен Радев.

"Най-надеждната защита срещу вируса е ваксинирането и не бива да оставяме съдбата си да оставим на произвола на късмета", допълни още президентът.

Президентът обърна сериозно внимание на учениците и евентуално тяхното завръщане в клас.

"Очаквам бързо връщане на децата в клас, особено от 1 до 4 клас", каза Радев.

"Относно учениците – този въпрос ще бъде сериозно обсъден с експертите. Ключовата дума е „безопасна среда“, ако можем да я осигурим, на базата на тестове, учениците може да се върнат на училище", каза здравният министър Стойчо Кацаров, като допълни: "бихме могли да организираме доставяне на тестове. Тук подчертавам, че докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са като близалки или отделяна на слюнка, като всяко дете може само да направи и без това да му навреди. Ако родителите са съгласни с такъв подход, то това е начин да бъде осигурена безопасна среда".

"Ако се установи, че дадено детенце е с положителен тест, то няма да влезе и няма да се стига до карантиниране на целия клас, защото те няма да са влезли в контакт помежду си", кааз още здравният министър.

"Ако финансовото министерство осигури необходимите средства, предполагам, че 7 до 10 дни е реалистично това нещо да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1 до 4 клас в училище", допълни министър Кацаров.

„Присъственото обучение изисква не само наличие на деца, а и учители, които са здрави. Фактите показват, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а на карантинирани деца – се увеличи 5 пъти. Имаме около 12 000 карантинирани деца в училище и около 2000 такива деца в детските градини. Това показва, че средата се промени значително. Около 15 септември само 6 % попадаха от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни този процент се движи между 10 и 12 от заболелите в страната“, каза от своя страна министърът на образованието Николай Денков.

Относно цената на тестовете, Радев заяви: "Чувам, че вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Очаквам от МЗ да провери бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове".

В отговор на това здравният министър Кацаров каза: „От петък се сключват договори с всички лаборатории и уверенията са, че до понеделник до обяд ще бъдат сключени всички договори. Пределната цена на теста, която е записана в договора, е 10 лв., това е за проба – вземане. Цената не може да бъде по-висока, а всяка лаборатория може да обяви и по-ниска цена от тези 10 лв“.

 

 

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (40)

Страхливец

Страхливец

25.10.2021 | 00:54

Радев, защо те е страх от диспут с професор Герджиков? Няма страшно, той няма да говори на латински с тебе, а и обещава да те изчаква по няколко минути за да си прочетеш пищовите с репликите и отговорите.

Отговори
3 1
СОЦИАЛИСТ

СОЦИАЛИСТ

24.10.2021 | 18:43

РАДЕВ , РАДЕВ ТИ СИ НАЙ- ГОЛЯМАТА ИЗДЪНКА НА СИСТЕМАТА. ЩЕ ТИ КАЖЕМ СБОГОМ НА ИЗБОРИТЕ.

Отговори
6 3
Радев

Радев

24.10.2021 | 18:37

Много го закъса . Трепери му гласчето нещо . Усеща накъде духа вятъра . И само да кажа в Турция ще се открият 127 секции . 127 . Яко , а? Дали ще гласуват за Радев ? Дали всеки , който в момента е заставен да си слага отрови заради сертификата , ще гласува за Радев? Щом от тв на БСП казват на своите зрители да гласуват против него . Трудно ще спи до 14-ти . Да го накажем тоя ФАТМАК . ПРЕДАТЕЛ ДОЛЕН . ПИЛОТ ЗАГИНА ЗАРАДИ НЕГО . ВОЕНЕН ПОЛИЦАЙ СЕ " САМОУБИ" ПАК ЗАРАДИ НЕГО . В БОЛНИЦИТЕ Е МЪКА , ПАК ЗАРАДИ НЕГО . СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕДАТЕЛЯ . МИНАЛАТА ГОДИНА ГОВОРЕШЕ , ЧЕ НЯМА ТАКЪВ ВИРУС , А СЕГА ПАК ДРУГИТЕ МУ ВИНОВНИ . НЕКАДЪРЕН ФАТМАК . ЦЯЛ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА И ТОЙ И ОНЯ ТРАВЕРС ЖЕНА МУ .

Отговори
6 3
Гергана Иванова

Гергана Иванова

24.10.2021 | 17:55

Искам публичен диспут между Радеффф и Луна

Отговори
9 4
Тези са смешници

Тези са смешници

24.10.2021 | 17:51

Критиките на Радев към глутницата му от служебното правителство са бутафорни.

Отговори
10 3
Нахокал той

Нахокал той

24.10.2021 | 17:30

на майка си пу.тката е нахокал

Отговори
10 4
Мед.сестра

Мед.сестра

24.10.2021 | 16:35

"Безплатни тестове", които струват 10 лв., може и по- евтино да ги пуснат някои лаборатории, но не по-скъпо

Отговори
12 2
Лили

Лили

24.10.2021 | 16:15

Фатмака Радев и недоразумението Кацаров колкото по бързо си заминат толкова по добре за България

Отговори
25 5
МОЛЯ

МОЛЯ

24.10.2021 | 16:13

КОЙТО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е БЕЗДАРИЕ И ГЛУПОСТ, ДА ПОГЛЕДНЕ ''ДОНДУКОВ''-2. В МОМЕНТА ТАМ Е СЪБРАНА ЦЯЛАТА ПРОСТОТИЯ, НЕКАДЪРНОСТ И МАЛОУМИЕ В ДЪРЖАВАТА. ТОВА, КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВЯТ ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА, ТЕ СЕ СЕТИХА СЕГА-ПОСТФАКТУМ. ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ УМРЯХА ЗАРАДИ ТЕЗИ ИДИОТИ, А СЕ ОЧАКВАТ НОВИ ЖЕРТВИ. РАДЕВ СЕ ЦУПИ КАТО КОКОШИ ЗAДНИК ПРЕД КАМЕРИТЕ И СЕ ЧУДИ КАК ДА ЗАМАЖЕ КАТАСТРОФАТА СИ.

Отговори
25 8
Румбата

Румбата

24.10.2021 | 16:00

Странно би било, ако има хора който гладуват за Радев по съвест, а не по задължение. Цялото 100% управление на държавата е в ръцете на Радев и компания комунисти от 04.04.2021 и до момента освен да съсипват държавата друго не се вижда. Няма нито една причина, който мога да си изтъкна за да гласувам за този човек. Надявам де повече хора да си задават въпроси преди да подкрепят летеца и компания.

Отговори
26 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?