Следвайте ни

Президентът на Словакия се усъмни в “Спутник“ V

viber icon

Словашкият президент Зузана Чапутова изрази недоволството си от решението на правителството да използва руската ваксина срещу коронавирус “Спутник V”, което бе закупено заради дефицита на ваксини, осигурени централизирано от ЕС. Първата партида от руската ваксина бе доставена в понеделник в град Кошице в източна Словакия, пише Dariknews.bg.

"Употребата (в Словакия) на руската ваксина “Спутник“ V не е проява на смелост или доказателство за дипломатически успех. Това е по-скоро отхвърляне на правилата, приети в медицината, които гарантират най-високите стандарти за безопасност на хората". Това  каза Чапутова след срещата с директора на Института за държавен контрол на лекарствата от Сузана Батева. Речта на президента беше излъчена по телевизията.

Чапутова заяви, че е готова да уважи решението на хората, които възнамеряват да се ваксинират със “Спутник“ V, но няма да призовава за масовата употреба на това лекарство, тъй като то все още не е преминало необходимите процедури в ЕС за доказване на неговата безопасност .

Решението на ситуацията, според Чапутова, е много просто - да се поиска регистрация на ваксината “Спутник“ V в EMA.

Президентът също така припомни, че със заповед на ръководителя на Министерството на здравеопазването на страната лекарите носят отговорност за нежеланите последици от използването на ваксината “Спутник“ V.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?