Следвайте ни

Президентът на Италия: Кризата с коронавируса не е приключила

viber icon

Коронавирусната криза в Италия не е приключила, предупреди днес президентът Серджо Матарела в слово по случай националния празник и приветства единството на страната в борбата с епидемията, предаде Франс прес.

Близо 33 500 души са починали в страната за три месеца от Ковид-19, но болестта изглежда вече е овладяна и честванията по повод днешния Ден на провъзгласяването на републиката протичат едновременно с "чувство за несигурност и основания за надежда", заяви Матарела, цитиран от БТА. 

"Кризата не е приключила; институциите, както и гражданите, ще се сблъскват и занапред с последиците и травмите от нея", предупреди той.

"В тази извънредна ситуация Италия показа най-доброто от себе си", изтъкна Матарела. Той заяви, че "се гордее" със своята страна, и приветства "моралното единство" на италианците в борбата с вируса, този "невидим враг".

Този дух на единство ще стане "двигател на възстановяването", увери държавният глава, изпълняващ почетни функции, но и гарант на националната сигурност. Мнозина политици приветстваха неговата реч.

Като символ на това "рестартиране" италианското самолетно звено за въздушна акробатика "Фрече Триколори" прелетя тази сутрин над Рим сред пушеци в цветовете на националното знаме, след като обиколи в началото на седмицата ред градове от италианския Север, най-силно пострадал от болестта - така групата изпрати до региона "послание на надежда и солидарност".

Следобед се очаква президентът Матарела да се поклони пред паметта на жертвите на Ковид-19 в Кодоньо, Ломбардия, където вирусът се появи за първи път в страната през февруари.

Нетърпелива да се върне към нормалния живот, да рестартира икономиката си и един ключов сектор като туризма, Италия постепенно излиза от карантината. Отново са отворени магазините, кафетата, терасите на ресторантите, също и повечето туристически обекти. В сряда властите ще отворят пак и границите на страната, а италианците ще могат свободно да се движат в пределите й.

По последни данни през изтеклото денонощие коронавирусът е взел 60 жертви в Италия, а здравните власти са открили 178 нови болни. Това е най-малкият денонощен ръст на заразените от 26 февруари досега.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?