Преведоха парите на Кръвния център, 80 души дариха плазма

Районният център за трансфузионна хематология  в Пловдив получи  от  Министерство на здравеопазването нужните малко над 200 000 лева за закупуване на допълнителна апаратура за добиване на рековалесцентна плазма. За това информира областният управител Дани Каназирева.

„ Средствата наистина бяха необходими за дооборудването на нашия кръвен център, за да се отговори на нуждата на болниците  и да се помогне на повече пациенти. При последното посещение на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов в Пловдив , заедно с  директора на центъра, разговаряхме за нужното финансиране и то вече е осигурено, обясни областният управител.

Тя допълни, че за месец близо 80 души вече са дарили кръвна плазма.

„ Изключително съм благодарна за съдействието на областния управител. Средствата ще ни помогнат за оборудването  и завършването на целия цикъл на добиване на рековалесцентна плазма, допълни директорът на центъра д-р Соня Джевизова

Тя уточни, че  с отпуснатите от държавата пари ще бъдат закупени хладилна производствена центрофуга, биосилър, биомиксер,  хемоглобинометър и други консумативи.

По думите й от 18 ноември, когато пловдивският център стартира кампанията,  на болниците са предоставени на 170 единици плазма за преливане на болни от COVID-19.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?