Следвайте ни

Преобразуват болница в Пловдив само за лечение на COVID-19

viber icon

Общинската болница „Света Мина“ вече ще лекува само   пациенти с коронаворус. Тя 
ще бъде поетапно преобразувана до седмица и в нея ще бъдат настанявани средно–тежки случаи, обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Първото преобразувано отделение ще бъде вътрешно, след това хирургичното, обясни проф. Петров. Кардиологията пък ще бъде пребазирана в сградата на болницата на ул. Весела. Тя ще функционира заедно с акушерство и гинекология. Екипите на отделенията и клиниката ще бъдат попитани кои от тях искат да останат на работа при  новите условия. Така след превръщането на „Св. Мина“ в изцяло ковид болница леглата за положителнтие случаи ще станат 889 легла.

„Избрахме тази болница, защото извън ковида имат само 23-ма пациенти, което позволява бързото им прехвърляне в други лечебни заведения. Също така болницата е с много добра локация. Разчитам напълно на управителя проф. Петров за организацията, като от областния щаб още един лекар ще му помага. Това ще се случва поетапно, за да подсигурим екипи. Няколко частни болници ще предоставят екипи – лекари и сестри. Управители на ДКЦ-та също са изразили готовност да влязат в болницата“, заяви Каназирева.

Според нея на медиците, които ще поемат новите легла и отделения в „Св. Мина“, трябва да бъде гласуван допълнителен фонд за изплащане на средствата. Решението обаче трябва да бъде гласувано от Общинския съвет.  Междувременно стана ясно, че в болница Каспела вече  са подписали 7 договора със студенти по медицина. Така те ще получават и възнгараждения, и ще им тече стаж.

Разкрити са и още 142 легла за лечение на положителните случаи в три пловдивски болници, които досега не са били включени в списъка на лечебните заведения за COVID-19 . Това са „Тримонциум“ с 24 места,  „Парк Хоспитъл“ с 26 и „Медлайн“. Увеличен с по 10 легла  ще бъде и броят им в болница „Каспела“, „Пълмед“, „Еврохоспитал“, а бившата Окръжна болница отделя 16 стаи за пациенти със симптоми, на които все още не са потвърдени положителни тестове за коронавирус. Предвидени са 16 легла за лечение и в Транспортна болница.

"Напрежението расте и ситуацията се усложнява. Всяка вечер става все по-напрегнато", каза Каназирева.

Проблем с ремдесивир нямало стана ясно след заседанието на Медицинския щаб. Всяка седмица лечебните заведения подавали до РЗИ какви количества са им необходими. В петък бяха докарани и новите дози от медикамента. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

FAKE  NEWS  =  MENTE NOVINA

FAKE NEWS = MENTE NOVINA

06.11.2020 | 21:03

"...само за лечение на COVID-19..." ЛИ? ВЕДНАГА УВЕДОМЕТЕ НОРВЕЖКАТА АКАДЕМИЯ! НОБЕЛОВА НАГРАДА НАЙ-ПОСЛЕ! ЦЯЛ СВЯТ СИ МИСЛИ, ЧЕ ТО "...лечение на COVID-19..." НЯМА ИЗОБРЕТЕНО, ПЪК НИЕ =А? А? ВСИЧКИТЕ ДОКТОРЯ, А И ПРОФЕСОРЯ ПО СВЕТА СЕ НАТРЪШКАХА В ЕДНИ ЯКИ КАШОНИ С ОТПЕЧАТАНО "ГЛАВА" В ЕДИНИЯ КРАЙ, АМА НАШ Д-Р БАЙГАНЕВ... КИС-КИС (САМО ДЕТО НЕ Е СМЕШНО, А Е ГРОЗНО!)

Отговори
1 0
Дано

Дано

06.11.2020 | 16:54

Суперрр,да започнем с теб! Айде зарази се,пък вземи се и гътни! Да започне пенсионната реформа с твоята липса к.ретен такъв!

Отговори
2 3
Т.ъпа о.вца

Т.ъпа о.вца

06.11.2020 | 16:09

Данче,виж в София кмета какво прави за гражданите! Ти и кмета на Пловдив къде сте? Какво направихте за пловдивчани? Абсолютно нищо! Кви легла разкриваш? След ден ще са пълни. Не легла,мерки трябват. Голямо шубе ви тресе. Хайде хващайте си пътя. Нека дойде някой,който знае какво да прави.

Отговори
8 2
Суперррр

Суперррр

06.11.2020 | 15:29

Трябва всички да се заразят и който оцелее това е естествен подбор и в същото врече пенсионна реформа ...

Отговори
2 4
И  Ние

И Ние

06.11.2020 | 15:37

Бяхме като вас . И вие ще дойдете при нас.

Отговори
3 3
www

www

06.11.2020 | 15:12

СветИ МинА е името, не Света МИна.

Отговори
7 0
Ами  да.

Ами да.

06.11.2020 | 15:25

В началните класове се учи че Свети Мина е светец а не светица?

Отговори
8 0
С.елянин

С.елянин

06.11.2020 | 14:21

Кака Данче не знае изобщо къде се намира! Вожда е наредил,и тя го прави! Ама дали точно това или нещо по-добро трябва да се направи... Кака ви няма с какво да мисли! Козирува и прави. Зер ще си загуби топлото местенце!

Отговори
11 0
Как  ще  козирува!

Как ще козирува!

06.11.2020 | 15:14

Тя ходила ли е войнйк?Начално обучение минала ли е? Ясно! за това виждам че бая високо представени козируват на гола глава.

Отговори
3 2
Споко

Споко

06.11.2020 | 14:12

Окръжна болница има 16 стаи за съмнителни болни???? Браво,а какво правят истински болни? При Св.Петър.

Отговори
7 2
Споко

Споко

06.11.2020 | 14:10

Данчето си знае работата.

Отговори
0 7
Стоян

Стоян

06.11.2020 | 14:03

Данче,стига с тези легла бе душко! Мерки трябват,не легла! Както е тръгнало и още много ще трябва да разкривате. Стига с този политически популизъм и с тази о.лигофрения!

Отговори
12 3
Г.адове

Г.адове

06.11.2020 | 14:00

Значи става все по-напрегнато! Ми ти къде си да вземеш мерки? Готвите болници и легла, с идеята,че ще има масов мор,който започна отдавна,ама не правите нищо да го спрете. Явно не ви трябват електорални единици за изборите!

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?