Следвайте ни

Премиерът покани създателя на "Пфайзер Бионтех" в България

viber icon

„Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с проф. Угур Шахин, създателят на германската фирма "Бионтех", която заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. „Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени“, посочи в хода на телефонния разговор премиерът Борисов. 

Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от „Бионтех“ ваксина, базирана на информационната РНК. Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

В хода на разговора премиерът Борисов отбеляза пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини. Министър-председателят отправи покана към германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД. Дружеството, което има над 130-годишна история и чийто принципал е Министерството на здравеопазването, разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти. Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на БулБио в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят. 

„Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате“, обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин. Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Разговор

Разговор

23.03.2021 | 00:18

Статията пресъздава монолог на Боко. Нито дума няма за това какво е казал човека отсреща и дали Барба Ганьос изобщо е говорил с въпросния човек. Сигурно не си е пил хапчетата.

Отговори
7 5
Сик

Сик

22.03.2021 | 21:14

Сик Моля те Не назначавай това чифутско изпра ......жнение за гледач в зоопарка Тоя чифутин НАЛИ ще изяде бананите и на Тиквата и на Тотьо мамин Тотьо и на Мента и на Гърнето И после как ще показваме на децата чифутски мак .....ак Моля те Нека да заработва на новото Околомръсно срещу 0 , 00 3 стотинки на свир ....ка Свирчок голям е Виж ки свир.......ки върти на Тиквун и компания

Отговори
5 5
Бахтън ве

Бахтън ве

22.03.2021 | 20:24

Га ти строша мутрата еврейска тогава ще ти замръзне усмивката Дюбел еврейски Българский народ не ви ще нито еврейските ГМО та Руски нито ГМО та Чифутски Искаме си живота и Свободата И в кучи Г....з ще ви наврем с вашите ваксини от където и да идват Знаете ли уроди къде е на кучето Гъ ........за

Отговори
1 11
Гласувай Българино Това е твоята революция сега Да се отървем от Дикта

Гласувай Българино Това е твоята революция сега Да се отървем от Дикта

22.03.2021 | 20:11

Тази Тиква и кохортата му еврейска ако не бъде унищожена найстина сте тиквенеци Простете се с децата си Ще бъдат роби на чифути Родшилдовци Това ли искате Българи На 04 04 тази година гласувайте масово за Българи За партия с чифути мръсни нагли крадливи лакоми подли Не Това ви е първия шанс Не го изпускайте Демократично да ги пометем и да ги изпратим на майната им

Отговори
7 7
Мими

Мими

22.03.2021 | 20:08

Само - Спутник ВИ

Отговори
7 8
Лили

Лили

22.03.2021 | 20:01

А бе, господин Борисов ваксинира ли се?

Отговори
11 7
Сик

Сик

22.03.2021 | 19:55

И на какъв език е говорил Мутрата с този ? На банкянски може би. Това е един изключително прост човек, срам за България. Неслучайно гърците го сложиха на мястото на бай Ганьо на корицата не техния превод.

Отговори
12 9
Нали

Нали

22.03.2021 | 19:17

Бойко Борисов е най-успешният политик след Стефан Стамболов! Успех на изборите с минимум 40 процента народни представетили от ГЕРБ!

Отговори
11 13
Нали

Нали

22.03.2021 | 19:18

А Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
5 9
Сик

Сик

22.03.2021 | 19:56

ти още ли шаваш, бе суджук ? след изборите ще те назначим в зоопарка да храниш с банани Тиквата, Тотев и Гърневски.

Отговори
10 8
Тиквуне

Тиквуне

22.03.2021 | 18:44

дай му орден Стара Планина, Може и някое парцелче в Банкя.

Отговори
7 10
Нали

Нали

22.03.2021 | 19:14

Прав си, Румен Радев е ТИКВУН! Точно в десяткат го уцели, защото орден Стара планина се връчва от президентът! Арье беж към Сибирьььъ!!!!

Отговори
10 9
СМЕШНИК

СМЕШНИК

22.03.2021 | 18:44

ПО ТЪ.П ГАЛОШ ОТ ТОЯ АКО ИМА ТО НА... ТЕ НЕ ГО ИСКАТ В СЕЛОТО ТОЙ ЗА ПОПА ПИТА.... КОЙ ТИ ИСКА ТАЯ ВАКСИНА ТА ЩЕ Й ПРАВИШ ПРОМОЦИИ ПРОЦЕНТ ЛИ ТИ ДАВАТ... ИСКАМЕ ДА ПОКАНИШ ПУТИН И ДА НИ ДОКАРА ВАКСИНА СПУТНИК...ШЕ.БЕК... ДАНО НЕ ТИ ИЗВЪРТИ ЕДИН ШАМАР САМО...

Отговори
12 12
Ще ти замръзне усмивката

Ще ти замръзне усмивката

22.03.2021 | 19:35

Ако вкарат Спутник, тогава гледай странични реакции.Астра Зенека е бебе в сравнение с нея.

Отговори
5 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?