Следвайте ни

Предложение: Ресторантите в Турция да работят само за ваксинирани

viber icon

Като част от усилията на правителството да постави COVID-19 под контрол, ресторантите и кафенетата в цялата страна останаха затворени почти 18 месеца по време на пандемията в Турция.

Тъй като тези дни броят на инфекциите започна да се увеличава значително, поредно блокиране ще бъде огромен удар за турската хранителна индустрия и ресторанти, предупреди бизнес група. Те призоваха за по-строги мерки, които ще помогнат за запазването на бизнеса отворен през следващите месеци.

„Този път индустрията може да не се справи с подобно изпитание“, каза Кая Демирер, председател на Турската асоциация за ресторанти и развлечения (TURYİD). Той предложи само хора, които са получили две дози ваксини срещу COVID-19, да бъдат допускани до ресторанти, кафенета, барове, закрити спортни съоръжения, киносалони и концерти от 1 септември.

Смята се, че поминъкът на около 2 милиона семейства в Турция зависи от хранителния сектор.

Той също така предложи на собствениците на ресторанти и кафенета да бъде разрешено служители, които не са напълно ваксинирани, да може да бъдат изпратени принудително в неплатен отпуск. Демирер твърди, че подобни ограничения могат да насърчат хората да си направят ваксинация.

Асоциациите на търговците на дребно изразиха подкрепа за предложенията на Демирер.

Тъй като снощи Турция съобщи за 22 291 нови случая на коронавирус, турския здравен министър Фахретин Коджа предупреди, че нарастването на ежедневните случаи затруднява овладяването на пандемията .
Само преди три седмици броят на новозаразените беше спаднал до малко над 4 хиляди души, но след това лавинообразно започна да нараства. 

Коджа призова турците отново да се съобразят с мерките и да се ваксинират, отбелязвайки, че неспазването на мерките срещу вируса, без да се получи имунитет с ваксинации, може да причини болезнени последствия. Министърът заяви, че все още над 23 млн. души които имат право не са се ваксинирали.

Според данни на Министерството на здравеопазването близо 40 милиона души са получили поне първата си доза, което е 63 процента от населението на възраст над 18 години.

Страната е приложила общо над 68,2 милиона дози ваксини срещу COVID-19, като 30 на сто са напълно ваксинирани с по две или три дози. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?