2374
Следвайте ни

Пред колапс ли е здравната система? България поиска COVID помощ от Европа

viber icon

Българското правителство е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с ковид в тежко състояние, съобщиха от ЕК. Молбата за съдействие е пристигнала във вторник и с нея България задейства т.нар. Механизъм за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ в ЕС при извънредни ситуации. София търси "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на ЕК. Процедурата сега предвижда Брюксел да изпрати молбата до останалите членки, за да провери кой има възможности да откликне.

Здравната система от седмици реално е претоварена, а капацитетът на реанимациите на практика вече е изчерпан. В тях по последни данни има 747 пациенти при капацитет 760 реанимационни легла.

Хоспитализирани пък са общо над 8500 души при таван от 9000 ковид легла. Динамиката за приемане в болници заради ковид е много голяма, като над 1000 души за денонощие биват приемани в тях.

България е третата европейска държава, която в последните седмици иска помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19. По-рано това направиха Румъния и от Латвия - другите две държави в ЕС, където новата вълна протече изключително силно. Трите държави са в дъното на класацията по ниво на ваксинации - значително под средните стойности за ЕС. Тежко болни румънци бяха изпратени за лечение в Унгария, Полша и Австрия и др., а в страната на помощ дойдоха и чужди медици. И двете държави получиха значителна помощ от ред страни от ЕС под формата на техническо оборудване.

"Към този момент болниците са обезпечени според необходимомото. Истината е, че системата е претоварена и ние го повтаряме от месеци. Решението на здравните власти е добро, защото ние не знаем какво ще се случи”.  Това заяви в студиото на NOVA" Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

„Темата, че респираторите у нас може да не стигнат излезе още преди 2 седмици. Още тогава властите обявиха, че могат да задействат механизма”, добавя Димитрова.

Според нея системата за разкриване на допълнителни COVID легла в страната работи добре през четвъртата вълна на заразата у нас.

Димитрова обясни, че и Румъния е задействала тази мярка.

„Има румънски пациенти, които се транспортират за лечение в други страни. Аз се надявам нашата страна да няма нужда от такива мерки”, каза още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Радой

Радой

11.11.2021 | 09:45

Колабс сигурно е съкращение за кола от Бургас понеже такава дума в българския език няма. Иначе системата отдавна е на ръба и в момента хвърлят прах в очите на хората - отново предизборно. За да активираш мярка от ЕС трябва да имаш сериозни причини. Да организираш доставка на легла, респиратори и друга апаратура от различни страни е трудоемка и също така скъпа процедура. Няма кой да ти позволи да задействаш мярката без да имаш реална нужда от нея. За цял свят е ясно, че имаме нужда от всичко това и Кацаров трябва да е много нагъл да продължава да говори тези врели-некипели с мисълта, че някой му вярва. По-лошото е, че така уронва авторитета и на цялата ни страна пред света.

Отговори
4 3
КолаБсът

КолаБсът

11.11.2021 | 09:37

Важното е, че ще има 50 000 000 лв от данъкоплатците за нови стадиони в Пловдив! Ликуй, Народе!

Отговори
4 2
Ако

Ако

11.11.2021 | 09:36

Започнете да плащате на болниците за ранно изклекуван от Ковид, а не поставен на командно дишане и нещата ще се оправят за нула време. Ама от пропаганда, корупция и некадърност.

Отговори
4 3
Леле

Леле

11.11.2021 | 11:12

Ти няква вътрешна информация ли имаш ? Иди да си доброволец, вземи една камера и запиши всичко дето се случва, за да ни докажеш ,,измамата".

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?