2374

Преболедувалитe COVID или ваксиниранитe - доказаха кои са по-защитени

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго.

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт.

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт. Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетки на паметта, които при последващ контакт с вируса могат да активират бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са достатъчни за изграждане на ефективна защита.

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне.

Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година.

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от Ковид-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не Ковид-19), пише DW.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
Без правосъдие = Без ваксина

Без правосъдие = Без ваксина

25.10.2021 | 18:03

1. Венци боксиора бие хора и дърпа жени за косите 5 години, хванат с дрога, и побои над свидетел в ДВОРА на съда за тежки престъпления => "пуснат под дома6ен арест" 2. Хубавото мом4е от стара загора дрифти и блъсна 3 жени, на 1 и отрязоха крака => не е в затвора, кво праим? 3. разни психи4но болни убиици на котета? => на свобода, без присъда, утре 6те ударят детето ти на улицата 4. Зико на власт? Двоини заплати за неговите хора + купуване на апартаменти об6тински за 40,000лв без пари "За приятели". 5. Циганите 6умат вън? Полицията ти казва "немоим напраим ни6то" и ти затваря телефона. Както прокоратурата направи неиния избор да ни се изхра4и в лицето със смях така и аз пнаправих моя избор да не се ваксинирам. Направи и ти правилния избор. Вси4ко се връ6та. €том държавата е една 6ега и аз 6те я третирам като 6ега. Няма закони = няма закони и за мен.

Отговори
1 1
jon bon

jon bon

25.10.2021 | 15:57

Не си ясен, противен си!

Отговори
2 3
малкото чалгарче

малкото чалгарче

25.10.2021 | 15:49

Нема смисъл да се карате, отиде коня в реката. Късно е за оправяне. Надявам се, че греша

Отговори
1 4
Измамата

Измамата

25.10.2021 | 14:21

Преболедувалите имат 6 до 9 пъти по-висок имунитет от ваксинираните, уважаеми боклуци не агитирайте за отрова българските граждани, а сертификатите си ги заврете в гъза!

Отговори
7 4
Нали

Нали

25.10.2021 | 13:07

Некъв си трол тука много му знае балалйката, защо лекарите в Пирогов не се били ваксинирали! Защото са заплашени от назначената кукла на конци на Радев да бъдат уволнени ако се ваксинират!

Отговори
4 10
Ей тва беше

Ей тва беше

25.10.2021 | 14:22

Яко . Хареса ми . Браво . Ти си много готин трол . Разсмиваш хората . Браво . БРАВООООООО . На 14 ти пак ще се смея като видя тъжната физиономия на фатмака .

Отговори
2 6
Нали

Нали

25.10.2021 | 13:05

Взели мнението на германските доцент Мангъровци!

Отговори
3 11
ГЮРО

ГЮРО

25.10.2021 | 12:44

Доц. Петър Атанасов - Завеждащ Ковид отделение в "Пирогов" бясен от постотиите които му сервират отгоре - недопускане на лекарите от неговия лекарски екип заради липса на “зелен” сертификат, въпреки че всичките те са преболедували инфекцията по един или друг начин и имат съответните антитела. Когато човек, професионалист от първа линия излезе с цялата си смелост, достойнство и знания, и каже нещата такива каквито са, напук на цялата медийна и "здравна" пропаганда, която се води не само у нас, но и по целия свят. https://www.youtube.com/watch?v=Nj5UxMTlzqQ

Отговори
12 6
До тролове

До тролове

25.10.2021 | 12:22

Какво още изследват тия ваксини ? Нали са одобрени , всичко е ясно . Защо още изследват ? Колко време още ще изследват? Кажете бе тролове д0лни . Нали сте специалисти . Да прочета . Дейб@ вашата мама , ск@пана. И оня ПОМАК ДА НЕ СЕ ОБАЖДА , АМИ НА РЕЙСА И В ТУРЦИЯ . ТУК Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА . ОФИЦИАЛНО . САМО ХРИСТИЯНИ ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС . ЯСЕН ЛИ СЪМ ? ПОМАКОООООО.

Отговори
5 12
Трол ли си Сопол  ли си

Трол ли си Сопол ли си

25.10.2021 | 17:23

Отново си в заблуда. Тук има свобода на вероизповедание и всички хора са с равни права. Прочети заветите на Левски. (Ако не знаеш кой е , потърси в гугъл. )

Отговори
1 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?