2374
Следвайте ни

Правите тестове с положителен и отрицателен резултат, ето кой важи ВИДЕО

viber icon

Жена, преболедувала тежко COVID-19 през месец май, преди дни влиза за планова операция в болница. Бързият антигенен тест, който се прави на място е положителен. Личният лекар поставя под съмнение този резултат и назначава PCR тест. Той е отрицателен. След разговор с Министерството на здравеопазването става ясно, че се признава само положителният резултат без значение с колко отрицателни теста разполагате. Тази история и причините за нея от първо лице в NOVA разказва дъщерята на карантираната жена – Анна Йончева. 

"Майка ми влезе за планирана операция. При приемането й в болница й направиха тест и той се оказа положителен. Тя обаче вече беше преболедувала COVID-19 тежко. Личният лекар се усъмни в резултата от теста и й направи PCR, който излезе отрицателен. Правени са в един и същи ден с два часа разлика. Впоследствие от МЗ ми казаха, че се признава положителният", обясни тя.

Адв. Мария Петрова споделя, че вероятно проблемът е бил в това, че в системата вече е бил регистриран положителен тест и едно евентуално въвеждане на нов - отрицателен, може да се счита за недобронамерена намеса с цел вдигане на карантината.

"Правилната реакция е да се направи още един контролен тест, да се изпрати в Националната референтна лаборатория и тогава да се вземе решение. Веднъж въведена в системата, информацията не може да бъде променяна", заяви юристът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?