Следвайте ни

Повишен риск от смърт до шест месеца след COVID-19

viber icon

Почти 60% от преболедувалите COVID-19 са в повишен риск от смърт до шест месеца след инфекцията в сравнение с незаразените хора, сочи масивно проучване, публикувано в списание Nature.

Това се равнява на около осем допълнителни смъртни случая на 1000 пациенти в продължение на шест месеца.

„Когато отчитаме смъртните случаи от COVID-19, действителният общ брой на смъртните случаи е много по-висок“, каза пред „Джерусалем пост” Зияд Ал-Али, директор на Центъра за клинична епидемиология във Вашингтонския университет, който е ръководил изследването.

Според него, повечето смъртни случаи, причинени от дългосрочни усложнения от COVID-19, не се регистрират като смъртни случаи и  това е "само върхът на айсберга", допълва той.

За да стигнат до заключението си, Ал-Али и неговият изследователски екип са използвали електронната база от данни за здравето на Министерството на ветераните в САЩ. В проучването са участвали над 87 000 пациенти с COVID-19 -  74 435 потребители на Здравната администрация за ветераните (VHA) с COVID-19, които са оцелели поне първите 30 дни след поставяне на диагнозата и не са били хоспитализирани и близо пет милиона потребители на VHA, които не са имали COVID- 19. В допълнение, то включва 13 654 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и 13 997, които са хоспитализирани с грип.

Измежду изследваниете ветерани с потвърдени случаи са както мъже (около 88%), така и жени (8 800).

Анализът включва проследяващи данни за шест месеца на всички пациенти.

Докладът показва, че дори тези пациенти, които не са хоспитализирани с тежко заболяване, могат да имат последици за здравето месеци по-късно. Болестите могат да включват респираторни заболявания, заболявания на нервната система, диагнози на психичното здраве, метаболитни нарушения, сърдечно-съдови и стомашно-чревни състояния и лошо общо състояние.

„Дори хората които са имали по-леки симптоми на COVID като треска и кашлица, месеци по-късно получават инсулт или кръвен съсирек", каза Ал-Али и допълва, че „рискът е малък, но не е маловажен.“

Израелският професор Сирил Коен нарече доклада „будещ загриженост“ и подчерта, че „в това проучване не се говори за тежки случаи. Това са хора, които изобщо не трябваше да умират.”

Разбира се, рискът от смърт и свързаните с това здравни предизвикателства се увеличава с тежестта на заболяването и показва, че хоспитализираните пациенти, които се нуждаят от лечение в интензивно отделение, са изложени на най-висок риск от здравни усложнения и фатален изход.

При пациенти, които са хоспитализирани с COVID-19 и са оцелели след първите 30 дни на заболяването съществува  50% повишен риск от смърт в сравнение с хоспитализираните, преживели грип, показва проучването .

"Наистина е забележително, че такъв вирус може да доведе до този огромен брой дългосрочни последици", отбелязва Ал-Али пред " Джерусалем пост”.

Той каза, че не е ясно дали същите проценти ще се появят и извън Съединените щати, в други страни като Израел, тъй като има разлики в характеристиките на всяко население.

„Най-добрият начин за предотвратяване на дълъг COVID е да се предотврати COVID; най-добрият начин за предотвратяване на COVID е ваксинацията “, каза Ал-Али.

Коен е съгласен с това заключение. Той е на мнение, че при избора дали да се ваксинират или не, е необходимо хората да вземат под внимание и продължителния постковид възстановителен период.

Израелския професор отбелязва, че все още съществуват малко данни относно дългосрочните ефекти на ваксините.

Междинен анализ, прегледан от „Джерусалем пост”,, показа, че през първите три месеца от ваксинационната кампания в Израел са докладвани около 62 случая на миокардит или премиокардит, предимно при хора на възраст под 30 години.

Повече от 5,3 милиона израелци са получили поне една доза от коронавирусната ваксина.

Ал-Али предупреждава още, че здравните системи на страните трябва да се подготвят за приток на болни пациенти, дори при ваксинация и намаляване на активните случаи на COVID-19.

„Трябва да разберем как да изградим здравната система, за да се справим с това натоварване“, каза той.

И допълва, че светът е „хванат неподготвен“ за тази епидемия. Неговият съвет е да не се неглижира дълготрайния ефект от коронавируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?