Следвайте ни

Повишават квалификацията на джипитата в борбата с COVID-19

viber icon

„Пътят на пациента с гастроинтестинални проблеми“ бе темата, която общопрактикуващи лекари от цялата страна дискутираха с обучители и изследователи по обща медицина.

XII-та научна среща-обучение на Сдружението на обучителите и изследователите в България по Обща Медицина (СОИБОМ) https://soibom.org/,се проведе през последния уикенд на септемврив хотел „Рамада Тримонциум“ в Пловдив.                      

В разговорите се включиха и млади лекари, които в момента специализират Обща медицина, избрали да практикуват в България. Всички активно дискутираха и предизвикателствата, пред които са изправени лекарите и пациентите в продължаващата пандемия от COVID-19.

Форумът, който протече при строго спазване на противоепидимичните мерки срещу COVID-19, бе открит от председателя на СОИБОМ и ръководител на Катедрата по урология и обща медицина в МУ-Пловдив доц. Радост Асенова в Арт галерия „Филипополис“.  „Ежегодните обучителни срещи представят новостите и са на високо научно ниво по най-актуалните проблеми на медицинската практика. Те са специални събития, насочени към общопрактикуващите лекари за обсъждане между авторитетни и доказани професионалисти от различни области, както и споделяне на международен опит“, заяви тя.

Президентът на Европейското дружество по гастроентерология в първичната медицинска помощ (ESPCG) Хуан Мендиве поздрави участниците със специално видеообръщение. Той изрази съжалението си, че се е наложило предвиденият курс, организиран съвместно със СОИБОМ да бъде отложен, поради актуалната епидемиологична обстановка и факта, че сме изправени пред втора вълна на коронавирус. „Общопрактикуващите лекари са на първа линия в борбата с различни болести, затова трябва постоянно да усъвършенстват знанията си в медицината и да ги осъвременяват. Силното здравеопазване е равно на силна първична медицинска помощ“, заяви той.

Пандемията от COVID-19 ни изправи пред редица предизвикателства и изпитания, но ни накара да преоценим своите приоритети и да се обърнем към образованието, заяви проф. д-р Мариана Мурджева, дм, Ректор на МУ-Пловдив. В своето обръщение към присъстващите колеги, тя отбеляза, че ОПЛ са на първа линия в битката с коронавируса и определи подобни срещи като благородно дело, което повишава квалификацията на медиците.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров изтъкна, че следи и подкрепя форумите на СОИБОМ от самото начало, не само защото съпругата му е личен лекар и член на сдружението.  Д-р Маджаров изрази мнение, че всеки един форум е по-успешен от предходните, това важи и за сегашния, организиран в условията на тежка епидемична обстановка. Той увери, че Лекарският съюз ще продължава да подкрепя личните лекари и да им създава необходимите условия за работа.

След тържественото откриване първата лекции бе изнесена от проф. Мурджева – „Чревната микробиота – нашият невидим свят, без който не можем“. Във връзка с пандемията от коронавирус и предстоящата грипна вълна тя подчерта, че грижата за имунитета на човека става още по-важна, но това трябва да се прави след консултация и препоръка от личните лекари, които най-добре познават здравословното състояние на пациентите си.

Твърде слаб имунитет е толкова лош, колкото и твърде силен в този сложен момент, каза д-р Александър Симидчиев, началник на Функционално отделение в Медицински институт на МВР, МВР болница в София. В Световния ден на белия дроб той направи презентация пред участниците по проблема диспнея /б.а. – задух, затруднено дишане/. Според него е добре хората да се ваксинират срещу грип, за да избегнат тази зараза, защото  евентуалнотоболедуване може да отвори вратата на организма за COVID-19 и даго направи още по-достъпен за този опасен вирус. Надеждата на специалиста е поне в средата на 2021 г. да има надеждна ваксина и срещу коронавирус.

XII-та научна среща-обучение доказа и ще затвърди увереността ни, че лекарите от първичната медицинска помощ трябва да са най-подготвените, да имат широк кръг от познания в областта на общата медицина, защото именно те са на първа линия не само в пандемична обстановка, а постоянно и първи посрещат пациентите с възникнал здравен проблем. Така обобщи резултатите председателят на СОИБОМ доц. Асенова. Темата на следващата среща ще бъде „Онкология“, надяваме се да се проведе според графика – през март 2021г., каза тя.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пациент

Пациент

27.09.2020 | 18:38

Да, на първа линия са джипитата, обаче на другия край на телефонната слушалка. Какво се правят, че не знаят, че на входа на поликлиниките виси надпис, че пациенти с грипоподобни симптоми се лекуват по телефона???

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?