Следвайте ни

Повечето заразени бременни са със здрави рожби

viber icon

Майките се заразяват, но много малък процент от новородените могат да бъдат инфектирани по време на бременността. Това твърди д-р Радка Масларска, началник на Неонатологично отделение в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. По думите <210> това е така, защото антигенът на вируса не преминава вертикално - през плацентата от матката към бебето.

Д-р Масларска цитира проучване, извършено в края на юли 2020 г. във Великобритания и Италия, което показва, че само 10% от бебетата в Обединеното кралство и 5% от новородените в Италия имат симптоматика на COVID-19. При всички деца, при които се откриват антитела, които могат да защитават от вируса, се касае за преболедували майки.

Важно е бъдещите майки да знаят, че вирусът не преминава през кърмата и те трябва да кърмят, използвайки предпазни средства. Кърменето е препоръчително, защото детето се ражда имунокомпрометирано, то няма развита имунна система и майчиното мляко му създава защита от околната среда, обясни лекарката.

Бременните, които са заразени, не трябва да се плашат за децата си, в 96% от случаите бебетата не са инфектирани от тях, и ще се родят здрави. Обикновено се изчаква един период от 7 дни и ако бебето е с негативен тест и майката също е добре, се изписват, уточни д-р Масларска.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?