Следвайте ни

Пловдивчанин в Испания: Потресаващо е!

viber icon

Петър е пловдивчанин, който работи в Международния панаир в Мадрид. Разказът му за това, което става в кралството е потресаващ. Хрониката на заразата показва бавните и противоречиви реакции на коалиционното правителство на социалисти и ултралявото движение „Подемос“, което дори на 8 март при 678 заразени и 17 смъртни случай изкарва 130 хиляди мадридчани на манифестация в подкрепа на феминизма.

Премиерът Педро Санчес обявява, че „Без феминизъм няма бъдеще“, а управляваща партия призовава хората да напълнят улиците. На манифестацията се заразяват хиляди. От нея с коронавирус си тръгва съпргата на премиера Педро Санчес - Бегоня. На шествието тя е с медицински ръкавици на ръцете.

Заразена е и половинката на коалиционния му партньор Пабло Иглесиас. Така тазгодишният 8 март става незабравим за двамата политици. Всичко това показва, колко далновидно и професионално действа досега българското правителство. 

„Излизаме от къщи само при необходимост, при това само един от домакинство. Аз ходя само веднъж на 3 дни и то за храна. Избрах си по-старички дрехи и едни обувки на финала на живота им. Преобличам се преди да изляза пред вратата на апартамента, слагам си ръкавици и надявам внимателно скъсаните обувки. Маската е само в случай, че имаш симптоми. Те се слагат, за да предпазят другите от изхвърлените аерозоли при кашляне“, разказва пловдивчанинът. 

Той разказва, че макар хората да трябва да седят по домовете си по улиците на Мадрид има много възрастни дами, които са навън без всякакви предпазни средства. Петър твърди, че прибирането в къщи е не по-малко важно начинание от излизането. 

„На връщане се събличам и прибирам дрехите в една торба от ИКЕА пред вратата а обувките оставям отвън на изтривалката. Правя всичко пред вратата. Много е важно обувките да не бъдат сваляни по бързия начин с пръстите на единия и после с тези на другия крак, за да не бъдат вкарани микробите от улицата вкъщи. Трябва да се свалят внимателно, с ръце, докато още си с ръкавици. След това свалям ръкавиците по начин, по който не докосвам външната им повърхност. Измивам ги поне 1 минута, а след това и лицето“, разказва за сложния испански ритуал той.

Още в началото на март стотици испански фирми усещат накъде върви работата и уволняват хиляди от служителите си. Пловдивчанинът работи в панаира в Мадрид, който е голям консорциум между местна и държавната власт с частни собственици. Там обявяват, че поради прекъсване на работната дейност ще спрат временно договорите на работниците си. 

„Ние ще получаваме 70% от заплатите си в следващите 6 месеца. Плащат ни се всички здравни и пенсионни осигуровки. След това се надяваме да ни върнат на работа. Ние не сме уволнени, а с прекъснати договори“, обясни Петър.

За разлика от българските деца, испанските са изпитвани дори докато учат от домовете си. „В момента дъщеря ми я изпитват по математика“, казва пловдивчанинът. Както и тук, всяка вечер испанците излизат на балконите си и пляскат на медиците.

Ден след феминистката манифестация на 8 март правителството на социалисти и ултралеви се обръща на 180 градуса. Вече не е необходимо да излизате, казват от кабинета. А министърът на здравеопазването съобщава, че в неделя вечерта е имало "промяна на ситуацията". 

Призовават мадридчани да напусната ако могат града и да отидат в провинциалните си къщи. „Всички хукнаха към вилите си по морето и по плажовете без никакви предпазни средства. Така разнесоха вируса от Мадрид в провинциите“, разказва пловдивчанинът.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?