Следвайте ни

Построиха полевата болница в "Колодрума" за 6 часа ВИДЕО+СНИМКИ

viber icon

За малко повече от шест часа зала „Колодрума“ бе изцяло преобразена. Така от спортно съоръжение тя се превърна в полева болница, в която са разположени около 300 легла със спални комплекти. Не се предвижда там да се слагат апарати за дихателна реанимация. Лагерът ще остане там докато не премине коронавирусът и ще бъде използвана ако разпространението на заразата силно се влоши. В нея ще бъдат настанявани карантинирани. Залата ще се използва като болница, само  ако се изчерпят леглата в другите медицински заведения. 

„Преди три дни бе направено подобно учение в зала Арена Армеец след разпореждане на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов. Тогава те обявиха,  че подобни тренировки и учения  с разгръщане на съответна инфраструктура ще се правят и в други големи градове.   Такава дисциплина и взаимодействия дава най-добрите резултати в битката с  този вирус”, каза ген. Явор Матеев.

Лагерът беше опънат от военните от 110 логистичен полк. Те използваха 10 товарни автомобила за превозване на материалните средства, като бяха формирани групи за товарене и разтоварване с подемно-транспортна техника. За доставката на леглата, чаршафите, одеалата и калъфките отговаряха 40 униформени. Още 40 души от логистичния полк разтовариха и сглобиха материалната база в залата.

„Колодрума“ е бил избран пред Международния панаир, защото има по-добро логистично местопложение. Намира се в центъра на града и може да се обслужа лесно от Спешна помощ и други медицински заведения.

„Има добри пътни коридори, с който могат да бъдат доставени материали или да бъдат настанени болни. Освен това по-бързо могат да се евакуират пациенти за други болнични заведения, който се нуждаят от дихателна реанимация“, обясни д-р Ангел Гозманов, началник на ВМА-Пловдив.

Освен това щабът е взел под внимание и климатизацията и възможността за отопление на помещението.  По думите на д-р Гозманов санитарните нужди в панаирните палати не били толкова добри, колкото в "Колодрума". 

„Ние военните се готвим за война. Предвиждаме най-тежкия вариант, ако утре се наложи и се случи да може по-лесно и по-бързо да поемем нуждите да се окаже помощ в максимално кратък срок”, каза ген. Матеев.

 

Кметът Здравко Димитров добави, че полевата болница ще бъде дооборудвана. За целта се чака да пристигне дарението от Пловдивския панаир - паравани, с които да се отделят всички легла и да няма пряк досег болните, ако се наложи да се настанят.

 

 

Снимки: Атанас Кънев

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Тени

24.03.2020 | 21:39

Смешници

Отговори
2 1

Тени

24.03.2020 | 21:39

Смешници

Отговори
2 1

Тени

24.03.2020 | 21:38

Смешници

Отговори
2 1

пижо и пенда на голия пиар

24.03.2020 | 18:49

Къде е леля здравка. Тези неща без нея не стават.Как така зикича се е осмелил да не я вземе

Отговори
5 1

Иииоо

24.03.2020 | 18:09

Каква беше целта на цялата тази идиотия.

Отговори
2 4

Майор

24.03.2020 | 17:15

ПОЛЕВА болница в " Колодрума" Ха ха ха!!Полевата болница се разкрива на ПОЛЕТО!! Или военно-временните инфекциозни болници се окрадоха или разпродадоха?? Питайте *Генерала* !!

Отговори
6 6

ИМПЕРИАЛ--ИДЕАЛНАТА БОЛНИЦА

24.03.2020 | 17:10

Това все пак е спортна зала , нищо че работи на огромна загуба и някой станаха мулти милионери от нея. А ХОТЕЛА НА МАМИНИЯ КОГА?!! СТАВА ИДЕАЛЕН ЗА БОЛНИЦА.И БЕЗ ТОВА Е СТРОЕН С НАШИ ПАРИ.В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ СМЕ ВСЕ ПАК.

Отговори
12 3

дии

24.03.2020 | 16:55

Добре че беше Бат Здравко, иначе болница в колодрума нанайси

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?