46
Следвайте ни

Поръчват новите тестове със слюнка за учениците, стигат за месец

viber icon

Днес ще поръчаме със сигурност един от двата типа тестове за учениците. Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков по БНТ. 

„Вчера беше подписано постановлението на Министерски съвет и парите са осигурени за тестовете. Днес ще напиша писмото от кой вид тестове и колко ще поръчаме. Има една особеност. Два са основните типа тестове. Те се различават съществено. Има дискусия дали да вземем и от двата вида. Днес ще поръчаме със сигурност един от двата типа. Със социалните партньори ще обсъдим дали да поръчаме и от втория тип. Поръчката е разчетена да имаме тестове за един месец. Ако видим, че родителите разбират, че това е правилният подход, ще продължим с 5-и до 7-и клас и ще поръчаме още. Това е начинът да продължим напред. Тази мярка ще действа докато мине вълната. Ако тръгнат нещата, ще продължим и докато спаднат заразените под 100 средна заболяемост. Тези тестове се използват в Германия и Австрия и други страни" ,коментира министърът.

Денков посочи, че децата, които са преболедували и имат документ, както и ваксинираните, няма да бъдат тествани и ще влизат с документа, че са преболедували и имат защита. "Децата са на друг режим и за да бъдат в безопасна среда, ние не можем да ги задължим да бъдат ваксинирани. Приет е подходът на зеления сертификат. Не можем да наложим такова нещо. Може да се наложат мерки, за които има обществена подкрепа“, каза още той.

„Изискването за носене на маска в училище за момента няма да отпадне докато не спадне заболяемостта. Това намалява риска. Ние сме в изключително висока вълна. Мисля, че хората не разбират, че сме в кризисна извънредна ситуация в градовете над 750 и над 1000 средна заболяемост и ние трябва да се справим с нея. Ще се опитаме да дадем пълен избор за преминаването в онлайн среда, ще действаме според ситуацията по области и училища. Няма обща рецепта“, коментира още министър Денков.

Той посочи, че тестването на учениците ще се прави два пъти седмично – в понеделник и четвъртък в първия час. В единия случай ще трябва човек да помогне на учителя, а при другия – ще се прави от учителя без нужда от помощ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Възмутен

Възмутен

26.10.2021 | 12:11

Долу ръцете от децата ни! Гадове продажни.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?