46
Следвайте ни

Показаха я! Българската ковид ваксина - нито векторна, нито РНК

viber icon

Имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН показа прототипa на българска ваксина срещу коронавирусна инфекция.

Ако всичко е успешно, ваксината може да излезе скоро, каза професорът пред Нова телевизия. По думите му предстои българската ваксина да бъде тествана и върху хора, но от БАН не могат да направят това. Затова сега се търси фирма изпълнител, която да тества и евентуално произвежда ваксината. „Възможно в най-скоро се надявам една имаме на пазара реализиран български продукт под формата на ваксина”, коментира имунологът.

Проф. Чорбанов каза само, че засега има интерес от фирми извън България и извън ЕС- готови да инвестират. Той уточни само, е едната е от Близкия изток, а другата от по-далечния изток. „Ако България беше решила да се възползва, ние бяхме решили да го подарим на страната, ако български фирма ги произвежда”, коментира проф. Чорбанов.

От МЗ не отговорили дали може страната ни и „Булбио” да поеме такъв ангажимент. Според проф. Пенка Петрова  от БАН обаче явно няма доверие в качеството на този научен продукт. По думите й дори след тестването продуктът ако се окаже успешен, той може да се окаже скъп.

Илиян Манойлев от екипа учени, разработили ваксината, обясни, че досега реално е минала по-дългата научна част и остава по-кратката, но по-съществена част.

Ваксината не е нито векторна, нито РНК. Единият от вариантите е дори да се впръсква, вместо да се инжектира. „В случая с коронавирус инфекцията навлиза през дихателните пътища. Ако ние успеем да подготвим дихателните пътища, ще е много вероятно вирусът да не влезе”, обясни Манойлев.

Цел на учените е да направят ваксината универсална и да действа и срещу други вируси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

УМЕН

УМЕН

03.10.2021 | 20:31

Браво на професора накрая нашата ваксина ще излезне една от сполучливите в световен мащаб както е станало с Българската ваксина ПСЖ навремето надежна призната от други държави но не и от нашите учени .....

Отговори
10 0
ТОТО

ТОТО

04.10.2021 | 08:46

Ще има ли българин ,който да се ваксинира с тази ваксина !?

Отговори
3 0
Биткойнър

Биткойнър

03.10.2021 | 19:16

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
2 2
Жив да си ми Живко да си живуркаш

Жив да си ми Живко да си живуркаш

03.10.2021 | 14:29

Жив да ми си Живко докато умреш че ме осветли като Слънцето що е ковидидиот Щото ич не знам А как Живко се наричат Инфарктоидиот Инсултоидиот Диабетоидиот Артритоидиот Нефрологоидиот и най вече Некрологоидиот който става сутрин в 5 за да прочете в Мекица дали не е умрял от Ковид Моля осветли ме в тъмнината ковидска

Отговори
1 10
ГЮРО

ГЮРО

03.10.2021 | 14:06

Всичко читаво избяга навън. Проф. Чорбанов фактически е направил същото, нищо че живее в България. След като непоправими тъпунгери властват, пък и живеят тук, територията ще става все по-изостанала и затъпяваща. Френският институт "Луи Пастьор" финансира разработката и ще си прибере всички ползи от нея. На Ганчо Оплювача се полага "от трите по-дългото".

Отговори
22 4
Брад Пит с очилата

Брад Пит с очилата

03.10.2021 | 13:13

Ами да я тества на феодалните старци от БАН, какво се офлянква?

Отговори
11 15
Идио тчето ми

Идио тчето ми

03.10.2021 | 14:00

Заради такива иди оти като тебе българските учени работят с чуждо финансиране и за други държави и фирми. Институтът "Луи Паскал" може да финансира "синодалния старец" проф. Андрей Чорбанов, българската държава не може. С такива объркани тикви няма защо да се чудим на хала си - заслужили сме си го.

Отговори
18 11
ХАХАХАХ

ХАХАХАХ

03.10.2021 | 14:44

Тоя до сега само напъни 40 години и не е родил нищо, та в климакса чакайте да роди. Ония умници, дето го следват сляпо лъжливото овчарче да са живи и здрави и да го дочакат, ама надали.

Отговори
11 15
Стената

Стената

03.10.2021 | 12:24

Мултивалентна ваксина с най модерен, актуален, интелигентен дизайн, и постижението е световно, наравно с голямите фарма. Срещу някои вирусни групи има и кръстосан имунитет и така обхвата и нараства

Отговори
27 3
На кое Браво

На кое Браво

03.10.2021 | 12:07

Браво Ама имахме и ДДТ ама го забраниха Що ли Имахме и Белене и Скравена и Бобов дол Пак Браво За кое Имахме си Чавдарчета Пионерчета ДКМС Партия БКП БЗНС и ОФ Пак Браво ли Сега останаха едни Ковидидиоти лакоми за печалби И ръкопляскат на всяка идиотия що носи печалба за джобовете им от всички по горе изброени куманистически измишльотени

Отговори
10 19
Живко

Живко

03.10.2021 | 13:05

Нещо не си разбрал. Ковидиотите са антиваксърите като тебе, не нормалните хора, които разработват ваксини и се ваксинират. Но антиваксърството и неграмотността са братя близнаци.

Отговори
17 14
Браво!

Браво!

03.10.2021 | 11:52

Браво! Успех, българи!

Отговори
27 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?